Primarul Mihai Chirica, în vizită la uzinele de producţie a tramvaielor PESA

În aceste zile, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, efectuează o vizită de lucru la sediul central din orașul Bydgoszcz al producătorul polonez PESA, cu care Primăria Municipiului Iași are în derulare un contract de achiziție a 16 tramvaie noi, cu lungimea de 30 de metri.

Miercuri, 5 mai, la ora locală 12.00 (ora 13.00 în România), edilul-șef al Iaşului, însoţit de Excelența Sa Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Polonia, și de alți oficiali ai ambasadei, va purta discuții cu echipa de conducere a PESA, în frunte cu președintele companiei, Krzysztof Zdziarski, informează Biroul de presă al Primăriei Municipiului Iaşi. Potrivit documentului, primarul Mihai Chirica va inspecta un tramvai Swing fabricat pentru Iași, va asista la o prezentare multimedia a PESA și a produselor sale, și va face, de asemenea, o vizită la uzinele de producție P1, P4 și P7 ale PESA. Ulterior, de la ora locală 15.00 (ora 16.00 în România), edilul-șef va face o vizită la Primăria orașului Bydgoszcz, unde va avea o întâlnire cu primarul Rafał Bruski. De menţionat că municipiul Bydgoszcz este capitala voievodatului Cujavie-Pomerania și are o populație apropiată de cea a Iașului, de circa 370.000 de locuitori.

Contractul de achiziție a celor 16 tramvaie PESA a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 27 aprilie 2020. Valoarea contractului este de circa 163 de milioane de lei, cu TVA, adică aproximativ 33,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai. Cele 16 tramvaie PESA vor avea o capacitate de transport totală de minimum 230 de locuri, din care minimum 30 pe scaune fixe, nerabatabile și individuale. Toate tramvaiele vor avea dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenţi 3D etc. Tramvaiele sunt destinate rutelor 1, 3, 7, 8 şi 13.

Achiziția tramvaielor PESA este făcută cu ajutorul fondurilor europene prin Programul Operațional Regional – Axa IV „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” – Obiectivul specific 4.1: „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”. Grație aceleiași linii de finanțare, Municipiul Iași va beneficia și de 16 tramvaie Bozankaya (contract în valoare de circa 168 de milioane de lei semnat pe 11 noiembrie 2019), 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri (contract de furnizare în valoare de aproximativ 67 de milioane de lei semnat pe 15 aprilie 2021) și 24 de autobuze electrice de 10 metri (licitație cu o prevedere financiară de aproape 65 de milioane de lei în curs de finalizare).

Astfel, grație fondurilor europene, Municipiul Iași va beneficia de 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, respectiv  circa 94 de milioane de euro.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;