Dezvoltarea rurală, în mâinile tinerilor absolvenți ai USAMV care investesc în ”gustul copilăriei”

Din ce în ce mai mulți tineri aleg să investească în comunitățile din care provin, apelând la finanțare europeană pentru a dezvolta afaceri cu produse ecologice. Gustul copilăriei regăsit în legume sănătoase, gustoase și parfumate reprezintă punctul de plecare în cazul a doi tineri, Anca-Elena Ursu și Silviu Fogoroș, amândoi absolvenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași (USAMV Iași – în curând Universitatea pentru Științele Vieții) care au amenajat solarii și grădini cu produse ecologice, cu soiuri autohtone și exotice, în localitatea Bogdănița, din județul Vaslui. Pandemia provocată de Covid 19 nu i-a speriat, din contră i-a motivat pe cei doi pentru a depune un proiect pentru care au primit finanțare de 15.000 euro, crezând în principiul conform căruia alimentația este domeniul esențial pentru dezvoltarea comunității locale și nu numai. Aceștia recunosc faptul că studiile în domeniu îi ajută mult, atât în coordonarea afacerii cât și în obținerea finanțărilor europene.

”Ferma Ursu este din punct de vedere juridic o întreprindere familială, practic împreună cu prietenul meu, inginer horticol, și familia ne ocupăm de o suprafață de aproximativ 2 hectare, avem două solarii de 270 metri pătrați fiecare și unul de 400 metri pătrați ce în prezent este răsadnița. Ferma am înființat-o în 2018, când eram la master și am decis să mă întorc în satul natal unde singura salvare a acestuia este agricultura, astfel, ne-am decis că trebuie să avem grijă de pământul și resursele noastre. Urmând studiile în domeniu am avut posibilitatea accesării fondurilor europene mult mai ușor, cu un punctaj maxim. Am reușit să construim două solarii cu banii primiți în prima tranșă, urmând ca a doua tranșă, din cei 15 mii euro, să o primim în toamnă”, povestește tânăra antreprenoare Anca-Elena Ursu, absolventă a USAMV Iași.

Livrări la domiciliu, păstrarea legăturii cu fiecare client, implicarea în activități alături de copiii din comunitate sunt câteva dintre activitățile inițiate de cei doi tineri și despre care vorbesc cu mare plăcere. ”Anul trecut am produs 50 mii de răsaduri, iar anul acesta ne-am focusat mai mult pe semințe profesionale, avem o gamă diversă de la plante aromatice, la medicinale, o colecție de tomate de 120 de soiuri românești, la care se alătură 60 de soiuri exotice. Am avut o cerere foarte mare pentru plantele de ceai, fapt care m-a determinat să mă îndrept și către acest segment. În fiecare weekend facem diferite ateliere în solar cu cei doritori, în special ne axăm pe activitățile unde implicăm copii din comunitate. Fac parte din generația tinerilor care s-au întors acasă, după studii, ca să pot dezvolta ceva aici, luând-o de la zero. Nu am renunțat la visul de a avea o fermă și iată că, visul meu este real, evoluția fiind vizibilă de la an la an”, a transmis Anca-Elena Ursu.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;