Acord de cooperare între Consiliul Județean Iași și Raionul Cernăuți din Ucraina

Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, și președintele Consiliului Raional (CR) Cernăuți, din Ucraina, Ruslan Domnițak, au semnat, astăzi, la Cernăuți, un acord de cooperare  între cele două unități administrativ-teritoriale.

Acordul deschide noi posibilități de colaborare între județul Iași  și raionul Cernăuți,  în vederea implementării unor proiecte de dezvoltare,  în beneficiul celor două comunități.

Acțiunile de cooperare vizează  economia, sănătatea, educația, cultura, turismul, sportul  și tineretul, asistența socială și accesarea de fonduri europene.  Acordul va facilita stabilirea unor relații bilaterale între autoritătile administratiei publice orășenești și comunale, între agenți economici din industrie și comerț,  între instituții publice locale, cât și între organizațiile și asociatiile neguvernamentale  locale.

Potrivit acordului, în domeniul economic se  urmărește dezvoltarea la nivel local a colaborărilor industriale și comerciale și încurajarea investițiilor. Colaborarea dintre județul Iași și raionul Cernăuți  mai prevede  schimburi de experiență între instituțiile de învățământ și de cultură, dar și în domeniile sportului, turismului și asistenței sociale, precum și  sprijin în formarea specialiștilor din sistemul medical. Cele două părți vor organiza evenimente și programe comune pentru elevi, studenți, cadre didactice și cercetători, pentru sportivi și artiști sau între oameni de afaceri.

„Legătura istorică dintre regiunile noastre este dusă mai departe de comunitățile ucrainene din Iași și comunitățile române din Raionul Cernăuți. Ultimul recensământ din 2001 a consemnat un număr de 114.555 persoane, 12,5% din populația regiunii, care s-au declarat de etnie română. Acest acord este o modalitate în plus de susținere a activității lor economice, sociale și culturale și de promovare a rădăcinilor noastre istorice. Avem deschidere în fața unor noi oportunități de colaborare și susținere reciprocă și în fața proiectelor de dezvoltare în domeniile de interes ale ambelor regiuni. Astăzi, câștigăm nu doar un partener de colaborare, ci un frate de suflet pentru Iași”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;