IULIUS continuă să susțină proiectele creative care pun Iașul în valoare. Arhitectura are un loc aparte în cadrul Romanian Creative Week, printr-un festival de cinci zile, ce beneficiază de expertiza și implicarea Ordinului Arhitecților din România și a Asociației Studenților Arhitecți Iași. În cadrul celui mai mare festival de arhitectură vor avea loc expoziții, conferințe, dar și un tur ghidat pe cel mai amplu șantier de dezvoltare mixed-use din România – Palas Campus -, la care vor avea acces specialiști și tineri din domeniu.
Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, va îmbogăți Iașul, în perioada 2-6 iunie 2021, cu o serie de festivaluri, concerte, expoziții, conferințe, workshop-uri, care vor îmbina arta cu creativitatea. Festivalul de arhitectură – Architecture – este unul dintre acestea și cuprinde și un tur ghidat, în premieră, care dezvăluie jurnalul din ziua 330 de construcție a Palas Campus. Cei care doresc să afle direct de la arhitecții internaționali care au gândit proiectul cum se regenerează urban o zonă insuficient dezvoltată din centrul Iașului se pot înscrie aici. Palas Campus va fi cea mai mare clădire office din România ca suprafață (54.000 mp office și 6.000 mp retail), fiind un concept mixed-use care transformă o zonă centrală nevalorificată într-o destinație ce susține evoluția antreprenoriatului local și a industriilor creative.
„New Cities”, conferințele Architecture, sunt organizate de SHARE Architects și New Iasi Architecture – o inițiativă a Asociației culturale PRO Event, Ordinul Arhitecților din România (OAR) – filiala Iași și Ziarul de Iași.
În 3 iunie 2021, între orele 10.30 și 14.30, Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iași va găzdui Conferința Inspirațională „New cities. New Iasi Architecture”, o dezbatere despre arhitectură și oraș ca spațiu de locuire, muncă și destinație turistică, moderată de Mihai Drișcu, președintele OAR Iași, și de Dragoș Ciolacu, președintele Uniunii Arhitecților Iași. Invitați să ia cuvântul sunt arhitecții Victor Grosu (fondator Grosu Art Studio), Dragoș Epure (co-fondator METROPOLIS Architects), Adrian Soare (partener CUMULUS Architecture), Șerban Daniel Lucian (practician și asistent la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj), Andrei Uleia (fondator DaSein).
În 4 iunie, în aceeași locație și în același interval orar, va avea loc Conferința „New cities. New in old”, o dezbatere despre inserția clădirilor noi în orașele istorice și relația arhitecturii noi cu arhitectura de patrimoniu, găzduită de Mihai Drișcu și de Toni Hrițac, redactor șef al publicației Ziarul de Iași. Invitați sunt arhitecții Șerban Țigănaș (co-fondator Dico & Țigănaș, secretar general UIA, președinte SHARE Society, decan al Facultății de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca), Ștefan Bâlici (director general al Institutului Național al Patrimoniului), Emil Ivănescu (președintele Ordinului Arhitecților din România – București), Ioan Marian-Augustin (prof. univ. de Arhitectură şi Urbanism la Universitatea „Ion Mincu” din Bucureşti), Alexandru Gavozdea (președintele Ordinului Arhitecților din România).
Secțiunea include și Serile de Film de Architectură UrbanEye, în fiecare zi de pe 2 până pe 5 iunie, în intervalul orar 21.00 – 22.30, în Amfiteatrul Palas – Lost Rivers, Push, Balcony Tales, Enter Through The Balcony, 100 Years of Bauhaus.
Expoziții și instalații care animă orașul
Printre surprizele din cadrul festivalului de arhitectură se mai numără și o pictură murală realizată de artista Wanda Hutira, opera urmând a fi expusă pe Podul Avram Iancu (fostul pod Trancu). Totodată, vor fi instalate mai multe piese de mobilier urban de design, care vor îmbogăți zona de promenadă a Râului Bahlui și unele parcuri din Iași.
De asemenea, „Bahlui Vision”, organizat în cadrul RCW cu sprijinul Palas și al Primăriei Iași, va găzdui o serie de evenimente spectaculoase, care se vor desfășura pe Splai Bahlui mal stâng (Podu Roș – Iulius Mall). Printre acestea se numără „Tramvaiul creatorilor”, ce va muta, pentru două zile, activitatea artistică în interiorul vehiculului personalizat; expoziția de desen și arhitectură „Great Monthly Challenge”, care va încânta publicul cu lucrările digitale ale unor artiști ai Facultății de Arhitectură din Iași; evenimentul „Pictură murală Artipică”, ce va cuprinde patru picturi murale, care se vor „prelinge” de pe picioarele Podului Avram Iancu și un workshop dedicat construcției de bărcuțe realizate din materiale reciclate.
Programul este completat de concursul de arhitectură „Walk and Talk”, care a fost câștigat de Sebastian Comănescu, autorul instalației „Sowing Futures”, ce va fi expusă în cadrul festivalului. Pe axa Copou – Palas – Bahlui vor fi expuse și alte două lucrări ale finaliștilor concursului, respectiv Teodora Alexandra Moraru și Alexandru Mihalachi, cu instalația Orizont 360, și Felix Aftene, cu instalația Muza. Asociația Studenților Peisagiști Iași propune „Pavilion ASAI. Prin ochii altora”, o instalație interactivă, iar studenții Facultății de Arhitectură vor încuraja trecătorii să facă o plimbare de-a lungul Bahluiului, timp în care vor vorbi despre arhitectură.
Detaliile despre program, speakeri și alte evenimente pot fi consultate pe Romanian Creative Week.
Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) – singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România, în parteneriat cu Palas Iași. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEIPC a organizat până în prezent peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti.