O nouă ediţie a „Sărbătorii Iei”, organizată la Iaşi

Consiliul Județean Iaşi şi Primăria Municipiului Iași organizează ”Sărbătoarea Iei”, eveniment care se va desfășura pe 24 și 25 iunie.

Pe 24 iunie, în Iași și în comunitățile româneşti din întreaga lume, este marcată Ziua Universală a Iei. Sărbătoarea „cămăşii cu altiţă” este deja o manifestare de tradiție pentru județul nostru, eveniment  al cărui scop este acela de a promova valorile culturale tradiționale românești.

Deschiderea oficială a ”Sărbătorii Iei” va avea loc joi, 24 iunie, de la ora 15.00, în Salonul Instituției Prefectului, unde se va desfăsura vernisajul artistei de renume internațional Cela Neamțu, în prezența ”Doamnei tapiseriei românești”.

Evenimentul va fi urmat de momente artistice în fața Palatului Culturii, în cadrul cărora artistei Cela Neamțu îi va fi înmânat titlul de Cetățean de Onoare al județului Iași.  Spectacolele vor fi susținute de Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte”, Școala de Arte ”Titel Popovici” și ansamblurile ”Floare de Bujor” – Iași, ”Moldovenii din Cetate” – Moșna și ”Corăgheasca”, din Deleni, alături de artiști consacrați ai muzicii populare românești.

Vineri, 25 iunie, tot în fața Palatului Culturii, începând cu ora 16.00, ansamblurile ”Busuiocul”-  Hărmănești, „Bucovina mică”- Tătăruși”, ”Rapsozii Siretului” -Pașcani, Ansamblul Folcloric ”Barbu Lăutaru” al Colegiului Național ”Octav Băncilă” și Ansamblul ”Șipot” – Șipote au pregătit un spectacol de folclor care va fi urmat de momente artistice susținute de elevii Școlii Populare de Arte ”Titel Popovici”.

Seara se va încheia cu un regal folcloric în intepretarea Ansamblului Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al C.J. Iași și invitații, alături de cunoscutele interprete Laura Lavric,  Margareta Clipa și  Viorica Macovei.

”Organizăm anul acesta Sărbătoarea Iei, o formă de a readuce în spațiul public tradițiile și valorile culturale pe care Iașul le are. Împreună cu păstrătorii de tradiții ai Iașului, producători locali, meșteri populari, artiștii de mare valoare ai Ansamblului ,,Constantin Arvinte”, Școlii ,,Titel Popovici” și ansamblurilor folclorice din județ, vom da viață acestei sărbători frumoase care va însufleți Iașul în acest sfârșit de săptămână”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iaşi.

„Sărbătoarea Iei ne aduce în suflete bucuria retrăirii acelor vremuri minunate când straiul popular era purtat cu mândrie pe ulițele din satele bunicilor noștri. Nu exista eveniment important în viața satului fără ca strămoșii noștri să nu-l onoreze cu frumusețea portului, ca semn al apartenenței la o lume a decenței și bunului simț pe care s-a clădit poporul român. Salut organizarea la Iași a manifestărilor dedicate iei românești și îi îndemn pe toți ieșenii să poarte în aceste zile acest simbol al tradiției și istoriei noastre”, a afirmat, la rândul său, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

În cadrul evenimentului vor avea loc și ateliere interactive de olărit, pictură, sculptură, precum și expoziții cu vânzare ale producătorilor locali, acestea desfășurându-se în intervalul orar 15:00 – 21:00.

În perioada 24-27 iunie, pe pietonalul Ștefan cel Mare se va desfășura „Târgul Iei”.

Centrul de vaccinare din fața Palatului Culturii va rămâne deschis, fiind permis doar accesul pietonal.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;