Astăzi debutează la Iaşi Festivalul Filmului Evreiesc

În perioada 25 – 30 iunie, în Piața Unirii din Iași și la Cinema Ateneu, vor avea loc o serie de evenimente conturate în jurul Pogromului de la Iaşi din iunie 1941, cu ocazia comemorării a 80 de ani. Festivalul Filmului Evreiesc la Iași, aflat la prima ediție, invită tinerii, care au sau au avut în familie supraviețuitori ai tragicului eveniment, la întâlniri, discuții și dezbateri pe marginea subiectului.

În deschiderea festivalului va rula documentarul „Duminica neagră”, regizat de Mihnea Chelariu. Filmul prezintă trei dintre ultimii supraviețuitori și oferă detalii despre momentul în care aproximativ 4000 de evrei, strânşi din toate părţile Iașului, au fost înghesuiţi în vagoane şi camioane de marfă.

„Aliyah DaDa” este un film documentar românesc din 2015 despre istoria evreilor din România, semnat de Oana Giurgiu. În titlu vom găsi două semnificații: Aliya reprezintă emigrația evreilor către Israel, iar DaDa face referire la Dadaism, un curent artistic apărut după Primul Război Mondial. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist, ca un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România.

În premieră, duminică, de la ora 20.00, în Piața Unirii, So trupa, coordonată de Ana Hegyi, prezintă un spectacol de teatru manifest: Trenul disperării. Acea duminică”. Mărturiile unor victime ale holocaustului din România, copiii despărțiți de părinți de baioneta unui ofițer, restricții, foamete și violență – toate acestea doar pentru că erau evrei. Odată realitate, aceste fapte rămân ca mărturie a ceea ce înseamnă lipsa de umanitate.

Printre evenimente se numără și documentarul „Doamna şi trenul morţii”, realizat de Oana Lazăr. În târgul liniştit al Romanului, de mai bine de 70 de ani, peste şi dincolo de istorie, regimuri politice, necazuri generale, destine personale, pluteşte o legendă. Legenda Viorica Agarici, Doamna Crucii Roşii sau doamna care a deschis trenul morţii. În 3 iulie 1941, preşedinta Crucii Roşii din Roman, Viorica Agarici, a sosit în gară şi a fost informată imediat de către schimbul vechi, că pe linia a patra este garat un tren, din care se aud strigăte disperate de ajutor.

Acţiunea filmului „Călătoria lui Gruber” este plasată în anul 1941, la scurt timp de la atacarea Rusiei Sovietice de către Germania şi România. Filmul este povestea vizitei la Iaşi a scriitorului şi ziaristului italian Curzio Malaparte (jucat de Florin Piersic jr.), autor al celebrului roman „Kaputt”. Curzio descoperă că doar cu câteva zile înainte de sosirea lui în oraş avusese loc un pogrom, în urma căruia un mare număr de cetăţeni de origine evreiască din Iaşi au fost fie omorâţi în curtea Chesturii, fie evacuaţi cu trenul către o destinaţie incertă. În drumul său, Florin Piersic jr. este însoţit de Marcel Iureş, Claudiu Bleonţ, Răzvan Vasilescu, Alexandru Bindea, Andi Vasluianu, precum şi de cunoscutul actor german Udo Schenk. „Călătoria lui Gruber este un film pe care m-am simţit dator să îl fac. Este o evocare zguduitoare a unor evenimente despre care, multă vreme, nu s-a vrut să se ştie nimic în România”, preciza, la momentul lansării, regizorul Radu Gabrea.

 

Tot în cadrul evenimentului dedicat comemorării evreilor, rulează și filmul documentar „Pe aceștia îi plângem”, realizat de Oana Lazăr. Producția prezintă Pogromul de la Iași drept un moment istoric dement, ce a transformat tot ce e bun și frumos într-o crimă. Un film despre teroare, amenințări, vagoane sigilate, foame, umilință, degradare și execuție.

 

În încheiere rulează un film proaspăt lansat în cinematografele din România. „Ieşirea trenurilor din gară” este un film de montaj compus în întregime din fotografii de arhivă şi documente referitoare la Pogromul de la Iaşi din iunie 1941. Prima parte a filmului e alcătuită din fotografii ale victimelor, însoţite pe coloana sonoră de declaraţii şi mărturii despre soarta lor. Partea a doua, mai scurtă, reprezintă un montaj din fotografii realizate în timpul Pogromului, unele dintre ele inedite.

Intrarea la festival este liberă, cu respectarea regulilor în vigoare, iar în caz de vreme nefavorabilă, proiecțiile se mută în sala Cinematografului Ateneu.

Programul festivalului:

 

Vineri, 25 iunie

 

Ora 20.30 – Deschiderea oficială

„Duminica neagră” – (regia Mihnea Chelariu) – Proiecția se va desfășura în Piața Unirii

 

Sâmbătă, 26 iunie

 

Ora 21.00 – „Aliyah DaDa” – (regia Oana Giurgiu) – Proiecția se va desfășura în Piața Unirii

 

Duminică, 27 iunie

 

Ora 20.00 – „Trenul disperării. Acea duminică” – So Trupa – Palatul Copiilor Iași (spectacol de teatru manifest) – Piața Unirii

 

Ora 21.00 – „Doamna și trenul morții” – (realizator Oana Lazăr) – documentar TVR Iași – Proiecția se va desfășura în Piața Unirii

 

Luni, 28 iunie

 

Ora 21.00 – „Călătoria lui Gruber” – (regia Radu Gabrea) – Proiecția se va desfășura în Piața Unirii

 

Marți, 29 iunie

 

Ora 21.00 – „Pe aceștia îi plângem” – (realizator Oana Lazăr) – documentar TVR Iași – Proiecția se va desfășura în Piața Unirii

 

Miercuri, 30 iunie

 

Ora 21.00 – „Ieșirea trenurilor din gară” – (regia Radu Jude, Adrian Cioflâncă) – Proiecția se va desfășura la Cinema Ateneu

Festival organizat de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

 

 

 

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;