În urma soluţionării contestaţiilor, procentul candidaților din judeţul Iaşi care au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 la examenul naţional de Evaluare Naţională a crescut cu 0,15% faţă de valoarea iniţială, acesta fiind de 79,31% faţă de, respectiv, 79,16%
Astfel, proporția candidaților din județul Iași care au medii mai mari sau egale cu 5 este, după soluţionarea contestaţiilor, mai mare decât media înregistrată la nivel naţional, de 76,90%.
În urma rezolvării contestaţiilor, numărul candidaților din judeţul Iaşi cu media generală 10 a rămas, în continuare, de şapte.
La proba de Limba și literatura română, 4.974 de candidați (88,65%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5, iar dintre aceștia, 22 de candidați au obținut nota 10.
La Matematică, 3.855 de candidați (68,83%) au primit note mai mari sau egale cu 5, iar dintre aceștia, 119 de candidați au obținut nota 10.
Au fost depuse 1.128 de contestații, 646 la proba de limba și literatura română și 482 la matematică. După soluționarea contestațiilor, 61,46% dintre lucrările de la limba română și 54,15% dintre lucrările de la matematică au primit note mai mari decât cele inițiale.
Rata de participare la examenul naţional de Evaluare Naţională, în judeţul Iaşi, a fost de 92,70%: 5.591 de candidați prezenți (dintr-un total de 6.031 de absolvenți înscriși). Nu au fost tentative de fraudă și nu a fost eliminat niciun elev.
Absolvenţii învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza/participa la probele de examen pot susţine aceste probe în etapa specială, care începe luni, 5 iulie. În acest scop, la nivelul județului Iași, s-au înscris patru candidați.
Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).
Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 16 – 22 iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat care va avea loc pe 24 iulie.