Mormântul lui Petru Poni din Cimitirul “Eternitatea”, restaurat la iniţiativa Ateneului Naţional

În semn de apreciere și recunoștință pentru personalitatea savantului Petru Poni, de la a cărei naştere în 2021 se împlinesc 180 de ani, Ateneul Național din Iași a inițiat restaurarea mormântului – monument istoric din Cimitirul “Eternitatea” din Iași a celui ce a fost chimist, fizician, pedagog, mineralog, om politic român, pionier al școlii românești de chimie, profesor la Universitatea din Iași și președinte al Academiei Române.

Astfel, joi, 15 iulie, la ora 13.00, în Cimitirul “Eternitatea” va avea loc slujba de resfințire a mormântului, în prezența lui Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române și a lui Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Lucrările de restaurare a mormântului au fost finanțate de Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Săcărești, comuna Cucuteni, locul nașterii lui Petru Poni, prin purtarea de grijă a părintelui paroh Cosmin Brînză și au fost executate de artistul Ciprian Stratulat.

Mormântul-monument istoric al lui Petru Poni este al șaptelea obiectiv din Cimitirul Eternitatea restaurat în acest an, la inițiativa Ateneului Național din Iași.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;