Şase scriitori au primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi

În cadrul unei festivităţi care a avut loc vineri, 16 iulie, în Sala Mare a Primăriei, şase scriitori ieşeni au primit titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi” pentru întreaga activitate, evenimentul fiind inclus în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Zilelor revistei “Convorbiri literare”.

Cu această ocazie, primarul Mihai Chirica a înmânat, în numele municipalității și al comunității ieșene, titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași scriitorilor Elvira Sorohan, Ioana Diaconescu, Ștefan Afloroaei, Ioan Holban, Mircea Radu Iacoban și Eugen Munteanu.

„Când spui Convorbiri Literare spui Junimea și când spui Junimea spui Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Iacob Negruzzi și atâtea alte personalități care au făcut cinste Iașului.

Merită notat faptul că mulți dintre cei care au contribuit la apariția revistei au studiat temeinic în străinătate, întorcându-se apoi în țară pentru a participa la propășirea patriei lor. Cât de des mai vedem acest tip de patriotism astăzi?

Revista Convorbiri Literare se confundă cu o bună parte, cea mai frumoasă parte, din istoria culturală a Iașului și chiar atunci când a fost mutată la București nu a dus lipsa spiritului moldovenesc, caracterizat printr-o mare doză de ironie ce i-a adus și mulți prieteni, dar și mulți dușmani.

Astăzi, după atâtea tribulații ale acestei gazete, desființată în primele decenii ale comunismului, reapărută după 1970, cu o nouă identitate după 1995, Convorbiri Literare rămâne una dintre cele mai prestigioase reviste literare românești.

Felicitări tuturor celor care i-au dus faima mai departe, însoțite de îndemnul de a nu face rabat – cum nu făceau nici iluștrii predecesori – de la umor, ironie și autoironie, polemică și respect față de adevăr. Avem în continuare atâta nevoie de ele! Poate chiar mai mult decât în urmă cu 150 de ani!”, a declarat primarul Mihai Chirica, în mesajul adresat cu ocazia celei de-a XXV-a ediţii a Zilelor revistei “Convorbi literare”, desfăşurată în perioada 15 – 16 iulie la Iaşi.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;