Premieră în România: cinci noi muzee vor fi deschise publicului la Iaşi

Joi, 22 iulie, va avea loc ceremonia de inaugurare a Casei Muzeelor, obiectiv aflat în administrarea Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

În clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6, Iași vor funcționa cinci noi muzee: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Pogromului de la Iași. În ziua inaugurării, intrarea la toate muzeele componente va fi gratuită.

Muzeul Literaturii Române valorifică numeroase documente și obiecte de patrimoniu, îmbinând formule consacrate de etalare a exponatelor cu unele inedite. Expoziția permanentă propune o incursiune în istoria literară românească, organizată în 14 săli de expoziție, aflate la etajul întâi al Casei Muzeelor.

Muzeul Poezie(i), primul muzeu din România dedicat ideii de poezie, cuprinde o expoziție conceptuală, într-un limbaj artistic original, cu spirit ludic. Creatorul întregului concept este Ion Barbu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali din România.

Muzeul Teatrului Evreiesc în România – deschis la Iași, orașul în care s-a înființat, în 1876, primul teatru profesionist de limbă idiș din lume – reconstituie momentele importante ale teatrului evreiesc și valorifică moștenirea instituțiilor de cultură reprezentative pentru acesta în spațiul românesc. Amplasat la parterul Casei Muzeelor, acesta cuprinde o expoziție permanentă distribuită pe 11 săli.

Muzeul Copilăriei în Comunism cuprinde o expoziție permanentă împărțită în două secțiuni: o parte recreează atmosfera dintr-o sală de clasă specifică perioadei comuniste, iar cealaltă parte este dedicată atmosferei de acasă a copilului acelor vremuri, în care se regăsesc diverse obiecte familiare și familiale.

Muzeul Pogromului de la Iași, realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu United States Holocaust Memorial Museum, a fost inaugurat cu ocazia comemorării a 80 de ani de la tragicele evenimente din 28-30 iunie 1941. În sălile de expoziție destinate Muzeului Pogromului de la Iași sunt expuse fotografii din timpul Pogromului, o hologramă, mărturii ale supraviețuitorilor, documente și artefacte.

În Casa Muzeelor funcționează și sediul administrativ al Muzeului Național al Literaturii Române Iași, săli de expoziții, ateliere, educație muzeală, o sală multifuncțională de conferințe, precum și un depozit de patrimoniu și biblioteca muzeului.

Proiectul „Casa Muzeelor”, care adaugă cinci muzee noi celor douăsprezece deja existente, vine să consolideze preocuparea Muzeului Național al Literaturii Române Iași pentru dezvoltarea permanentă a instituției, dar mai ales pentru a oferi vizitatorilor din Iași și de pretutindeni urme consistente și definitorii ale unei istorii care i-a creat orașului nostru renumele de capitală a culturii.

Sigur că realizarea tuturor acestor muzee are la bază un efort colectiv major, pentru care le sunt recunoscător tuturor colegilor mei. Și am marcat cuvântul „tuturor” întrucât, indiferent dacă au fost implicați direct, în echipele de implementare, sau și-au asumat alte sarcini tocmai pentru ca aceste echipe să poată funcționa, toți angajații MNLR Iași au contribuit la realizarea expozițiilor din noul sediu, a declarat Lucian Dan Teodorovici, managerul MNLR Iași.

Muzeele vor putea fi vizitate de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;