Peste 2.200 de candidaţi s-au înscris în acest an la concursul de admitere organizat duminică, 25 iulie, de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași.
Cei 2.226 de absolvenţi de liceu care a-au înscris la concurs au candidat pe 791 de locuri bugetate scoase la concurs pentru anul universitar 2021/2022.
Examenul, cu o durată de trei ore, în intervalul orar 10.00 – 13.00, a fost unul de tip grilă.
„Și în acest an, organizarea concursului de admitere a impus mobilizare, implicare și responsabilitate, cu o grijă deosebită în respectarea tuturor cerințelor sanitare impuse de pandemie.
Pentru cei 2.226 de candidați au fost puse la dispoziție 86 de săli și amfiteatre, atât în corpurile de clădire ale UMF Iași, cât și în locații ale altor universități ieșene.
Aproximativ 600 de cadre didactice și auxiliare au fost implicate în procesul de admitere, s-au distribuit măști, au fost recipiente cu dezinfectant în săli și la intrarea în clădiri și s-a măsurat temperatura candidaților la intrare.
Este un efort considerabil, dar am dovedit încă o dată că putem față cu brio tuturor provocărilor”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Potrivit acestuia, concurenţa la admitere din acest an la UMF Iaşi este cea mai amre din ţară, în condiţiie în care numărul celor care s-au înscris la examenul naţional de Bacalaureat a fost mai mic faţă de anii anteriori.
“Deşi faţă de anul precedent numărul celor care s-au înscris la examenul de Bacalaureat a fost cu 22.000 mai mic, cifra de concurenţă şi de înscriere la UMF a suferit minime diminuări.
Faţă de o concurenţă pe loc bugetat la Facultatea de Medicină de anul trecut de 4,22 candidaţi, anul acesta avem 3,87. Facultatea noastră de Medicină are cea mai mare concurenţă din ţară, din datele pe care le cunoaştem noi în momentul de faţă.
Avem, de asemenea, concurenţă importantă la Medicină Dentară – 3,83 candidaţi pe loc. Mă refer strict la locurile bugetate. De asemenea, la Bioinginerie stăm bine.
La Farmacie stăm un pic mai prost, dar cifrele sunt similare la nivel naţional, pentru că există la nivel naţional un trend descrescător privind interesul pentru Facultatea de Farmacie. Noi ne-am pregătit şi pentru această situaţie”, a precizat rectorul UMF Iaşi.