Elevii Colegiului Naţional Iaşi vor participa la o nouă competiţie de dezbateri

În perioada 28-29 iulie, prin intermediul platformei Zoom, va avea loc cea de-a doua ediție a Competiției naționale de dezbateri, format Public Forum, 2021 Romanian Public Forum Debate National Tournament.

Competiţia a fost inițiată în anul 2021 de Theodore Pascal Ganea, un liceean american de origine română din New York, SUA, iar Goodwill Ambasador va fi, și anul acesta, Excelența Sa, Dr. Ion I. Jinga, Ambasador, Reprezentant Permanent al României la Națiunile Unite, în New York.

Organizatorii din acest an sunt prestigioasa instituție de învățământ Horace Mann School, New York, director Dr. Thomas M. Kelly, Colegiul National Iași, director profesor dr. Elena Calistru, profesor coordonator Mihaela Ţurcanașu, Clubul Copiilor sector 1, Bucureşti, director prof. Horia Sabin Drăgoi, profesor coordonator Carmen Secătureanu, de la Cercul de Cultură Civică, și Liceul Teoretic ”Paul Georgescu”, Țăndărei, județul Ialomița, director profesor Florida Rita Chis, profesor coordonator Amelia Grigore.

Anul acesta, turneul va include o secție de liceu și ca element de noutate una de gimnaziu, coordonată de profesor Mihaela Ţurcanaşu de la Colegiul Naţional Iaşi.

Dezbaterea va avea ca punct central o moţiune provocatoare şi de actualitate, interesantă atât pentru elevii implicați, cât şi pentru profesorii ce coordonează echipajele sau arbitrează meciurile.

Tema este, așadar, rolul feedback-ului oferit de către elevi activității profesorilor: In assessing teachers’ performance, the Romanian government should consider student opinion through students’ periodic, standardized evaluation of teachers.

Competiția va fi jurizată de arbitri voluntari din România (inclusiv de la Colegiul Naţional Iaşi), Serbia și SUA.

Turneul va reuni participanți care s-au calificat pentru această etapă în urma rezultatelor obținute la ediția din 2020 a turneului național -2020 Romanian Public Forum Debate National Tournament- dar și la concursurilor regionale 2020 Black Sea Tournament și 2021 Transylvania Castle of Mind Tournament.

Alături de elevii Colegiului Naţional Iaşi, în competiție vor participa peste 50 de elevi, reprezentând municipiul București şi județele Bihor, Constanța, Dolj, Ialomița, Mures, Sibiu și Vâlcea.

Public Forum Debate este un format de dezbateri relativ nou în România, foarte popular in SUA, China, India și alte țări, în care două echipe formate din câte doi parteneri, dezbat o temă de actualitate stabilită în prealabil în mod democratic.

Clubul de dezbateri academice de la Colegiul Naţional Iaşi a înfiinţat o grupă care a utilizat şi acest format, alături de formatul traditional Word School. După cum sugerează denumirea, Public Forum Debate este un format incluziv care-și propune să-i aducă impreună pe toți cei interesați să-și perfecționeze limbajul, gândirea critică și abilitățile de comunicare și argumentare pe care elevii l-au preluat cu uşurinţă şi cu rezultate foarte bune.

“Acest tip de debateri este accesibil tuturor elevilor interesați, ajutându-i să îşi dezvolte competenţele de comunicare în limba engleză, să lucreze în echipă şi să îşi dezvolte încrederea în forţele proprii.

Pentru că Public Forum se bazează pe prezentarea unor opinii diametral opuse şi pe dezbaterea acestora în baza unor argumente susţinute de exemple relevante, într-o manieră bazată pe respect reciproc şi nu pe conflict, este de așteptat să conducă la formarea unor buni cetățeni, și pas cu pas, la comunități mai armonioase și o lume mai bună, mai tolerantă, bazată pe confruntări de idei şi nu pe violenţă.

Sperăm ca astfel de inițiative să poată avea loc şi în format fizic, pe teme la fel de provocatoare”, afirmă Mihaela Ţurcanaşu, prof. coordonator al Clubului de Dezbateri Academice “National College Debate Club”.

Finala competiţiei poate fi urmărită live pe pagina de facebook a comunităţii https://www.facebook.com/Romanian-Public-Forum-Debate.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;