5:13 pm - Wednesday April 19, 2113

Tramvaiul Spaniei, în circulaţie pe străzile Iaşului

Cel mai nou vagon personalizat de Asociația Tramclub Iași este denumit „Tramvaiul Spaniei” și va purta ieșenii pe străzile Iașului, într-o atmosferă iberică, începând de sâmbătă, 31 iulie.

Inițiativa aparține Ambasadei Spaniei la București, care organizează și sprijină desfășurarea a numeroase acțiuni culturale pe plan național, pentru a marca aniversarea a 140 de ani de relații diplomatice între Spania și România.

La Iași, capitala istorică a României, în parteneriat instituțional cu Primăria Municipiului Iași și Compania de Transport Public Iași (CTP Iași) sunt derulate două proiecte culturale speciale – campania de promovare a literaturii spaniole în tramvaiele ieșene – „Călătorește și… citește!” și personalizarea grafică a unui vagon, denumit „Tramvaiul Spaniei”, în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”.

Vagonul a fost realizat de către Asociația Tramclub Iași, în cadrul proiectului ”Iași – orașul tramvaielor pictate”.

Conceptul compoziției grafice reunește elemente culturale identitare spaniole și românești (personalități, monumente arhitecturale, personaje literare, invenții, simboluri) asociate cu expresii și cuvinte, inscripționate bilingv (română/ spaniolă), utilizate la primul contact cu o nouă limbă și cultură. Compoziția este tratată bicolor, roșu – galben, culorile drapelului spaniol, acesta din urmă devenind suport pentru inscripționarea elementelor grafice. Linia mediană de culoare galbenă a drapelului devine centrul de interes al compoziției îndeosebi prin dispunerea dinamică pe diagonală (Concept grafică: arh. dr. Tiberiu Teodor-Stanciu).

Salonul tramvaiului este deopotrivă personalizat, pe de o parte prin înlocuirea tapițeriei scaunelor cu vinilin de culoare galbenă, inscripționat cu un pattern ce amintește de blazonul drapelului spaniol, în acord cu schema de vopsire exterioară și, pe de altă parte, prin aplicarea „Dozei de cultură”, o galerie de lucrări grafice sugestive, ce includ informații despre patrimoniul cultural, natural și arhitectural al celor două țări, realizată prin implicarea studenților Specializării Design din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design (FAVD) a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.

Procesul de personalizare exterioară a tramvaiului este realizat prin implicarea voluntară a studenților FAVD: Alexandru Cristian Bălteanu, Rareș-Alexandru Crețu, Maria Ilie, Ștefania Roxana Mitrea, Valentina Gabriela Părpăuță, Andreea Sofrone, Claudiu Georgian Stan, Ioana Vlad.

Proiectul este coordonat de designer dr. Silviu Teodor-Stanciu, susținut de către Ambasada Spaniei la București / Embajada de España en Bucarest, Primăria Municipiului Iași, Compania de Transport Public Iasi, Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi, Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iasi, National Paints România – Fabrica de Vopsele, Atelier Spre, Traduceri cu tâlc și Tigla Metalica Caretta.

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;