Protocol de asociere între Consiliul Judeţean, Primărie şi CFR privind înfiinţarea trenului metropolitan Iaşi

Unul dintre cele mai importante proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, 25 august, a Consiliului Judeţean Iaşi îl reprezintă aprobarea Protocolului de Asociere între Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași și Compania Națională de Căi Ferate “CFR” în vederea realizării obiectivului de investiții “Tren Metropolitan Iași”.

Potrivit documentului, municipalitatea urmează să elaboreze studiile de prefezabilitate și de fezabilitate, documentația necesară obținerii avizului de mediu, documentațiile pentru exproprierea terenurilor (dacă este cazul) precum şi documentația tehnico-economică.  Şi tot municipalitatea va trebui să identifice soluția de finanțare a proiectului.

Toate obligațiile menționate au un termen de realizare de 36 de luni de la data intrării în vigoare a protocolului. După finalizarea de către Primărie a studiilor și documentațiilor menționate, CFR are obligația să le avizeze în maximum o lună de la predare.

“Avem formată o echipă de lucru, constituită pe lângă Primăria Municipiului Iași, sub coordonarea mea. Am avut întâlniri repetate cu CFR și Consiliul Județean. Vream să facem un protocol de lucru, foarte important pentru noi, cu comunele Ciurea, Miroslava, Lețcani, Holboca și Tomești, unde vrem să extindem transportul public de călători și prin trenul metropolitan. Noi am alocat o anumită sumă de bani pentru întocmirea studiilor de fezabilitate, dar vizăm și aceste localități”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit edilului, traseul trenului metropolitan va fi gândit în funcție de liniile de tramvai extinse spre Holboca și Tomești, dar și de liniile de transport public de călători către alte localități învecinate Iașului.

“Plecând dinspre vest, o primă stație intermodală va fi în zona fabricii Antibiotice. Se va continua mai departe, cu accesul spre cartierul Canta, cu o stație intermodală în apropiere de strada Rampei. Va urma traversarea orașului, cu stații în zona Gării de Nord, pe partea dinspre piața Alexandru cel Bun, apoi în zona Gării Internaționale, cu relații directe spre oraș. Aici va fi organizat un punct intermodal, care să permită preluarea de către autobuze a călătorilor din trenul metropolitan. Va urma zona Socola, cu un punct intermodal major în Frumoasa, unde vor ajunge și călătorii dinspre Ciurea. Gara Socola va deveni un punct intermodal cu parcare de tip park & ride. Trenul va ieși din Iași prin halta Holboca, spre Cristești”, a precizat şeful municipalităţii.

“Acest prococol este rodul unei colaborări interinstituționale fără precedent, a voinței și viziunii comune de a avea mijloace de transport public moderne, prin care să asigurăm mobilitatea din zona urbană şi periurbană și să descongestionăm arterele rutiere, dar prin mijloace ecologice, prietenoase cu mediul.  Avantajul este că trenul metropolitan utilizează în mare parte infrastructura feroviară existentă și putem, astfel, accelera cât de mult posibil implementarea. Viitorul ne obligă să gândim strategic politicile de mobilitate urbană pentru a acoperi nevoile cetățenilor de a avea căi accesibile de transport, dar și pentru a proteja mediul și a identifica alternative ecologice, eficiente energetic, fiindcă ambele elemente sunt la fel de importante în creșterea calității vieții”, a declarat, la rândul său, Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi

După aprobarea de către aleşii judeţeni a procolului de asociere, documentul urmează a fi supus şi validării de către plenul Consiliului Local al Municipiului Iaşi.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;