Consiliul Judeţean a aprobat construirea unui nou terminal la Aeroport

Întruniţi în şedinţă ordinară, consilierii judeţeni au aprobat miercuri Scenariul 2 din Master Planul Integrat pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași.

Documentul prevede construirea de facilități suplimentare și cresterea capacității de procesare a terminalelor existente din amplasamentul actual, principalele obiective fiind construirea noului terminal T4 al aerogării și extinderea actualei parcări.

Potrivit documentaţiei tehnice care a însoţit proiectul de hotărâre, Terminalul T4 va fi realizat între actualul T3 și hangarul Aerostar, pe trei niveluri, cu posibilitate de îmbarcare în aeronavă prin poduri suspendate.

Suprafaţa desfăşurată a Terminalului T4 , care va deservi zborurile internaţionale, va fi de 31.000 mp, din care 11.000 mp amprenta la sol, urmând ca T3 să fie reconfigurat exclusiv pentru cursele interne.

T4 va avea, în final, șapte porți de îmbarcare și o capacitate de procesare de 3,5 milioane de pasageri pe an, până în anul 2045.

În ceea ce priveşte parcarea, în prima fază va fi construită la sol, urmând a fi ulterior supraetajată pe doua niveluri, iar T2 va fi reconfigurat pentru zona cargo.

Costurile totale sunt estimate la circa 80 de milioane de euro, din care 75% sunt fonduri nerambursabile, ce urmează să fie alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) al Uniunii Europene.

Termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2023, restul proiectului urmând a fi implementat etapizat.

Tot în şedinţa de miercuri, aleşii judeţului au aprobat un proiect care vizează demararea procedurii de negociere între CJ şi Aeroportul Internaţional Iaşi pentru modificarea indicatorilor cheie de performanţă, în conformitate cu situaţia actuală impusă de pandemie, caracterizată de reducerea traficului, respectiv a veniturilor aeroportului.

Cel de-al treilea proiect care vizează Aeroportul se referă la trecerea din domeniul public în domeniul privat al CJ, având ca scop demolarea clădirilor dezafectate aflate pe terenul fostei Aviaţii Utilitare, urmand ca spaţiul respectiv să fie folosit pentru construcţia terminalului şi extinderea actualei parcări.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;