Scriitori din 11 ţări, prezenţi la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional “Poezia la Iaşi”

În organizarea Primăriei Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, și a Uniunii Scriitorilor din România, în perioada 31 august – 5 septembrie, la Iaşi va avea loc Festivalul Internațional „Poezia la Iași” (FIPI).

Aflat la cea de-a VII-a ediție, evenimentul reunește scriitori din 11 țări: Bulgaria (Vanina Bozhikova), Finlanda (Helena Sinervo), Franța (Jean Poncet, Jean Portante), Italia (Claudio Pozzani), Luxemburg (Serge Basso), Portugalia (Jose Manuel de Vasconcelos Medes Ferreira), Republica Moldova (Nicolae Spătaru), România (Radu Andriescu, Gheorghe Bârlea, Gabriel Chifu, Adi Cristi, Daniel Corbu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Ioana Diaconescu, Radu Florescu, Ovidiu Genaru, Paul Gorban, Emilian Marcu, Ion Mureșan, Andrei Novac, Nicolae Panaite, Dumitru Păcuraru, Gheorghe Pârja, Ioan S. Pop, Adrian Popescu, Mircea Platon, Nicolae Sava, Nicolae Scheianu, Liviu Ioan Stoiciu, Valeriu Stancu, Cassian Maria Spiridon, Aurel Ștefanachi, Valentin Talpalaru, Varujan Vosganian), Turcia (Metin Cengiz), Ucraina (Valerii Țibulenco) și Ungaria (Balazs Attila, Pal Daniel Levente).

Deschiderea oficială a Festivalului Intrernaţional “Poezia la Iaşi” va avea loc miercuri, 1 septembrie, în Parcul Copou, începând cu ora 18.00.

În cadrul celor șase zile de festival, peste 40 de scriitori din țară și din străinătate vor susține recitaluri de poezie, prezentări de carte și sesiuni de întâlniri cu publicul ieșean în Parcul Copou, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, pe pietonalul Ștefan cel Mare și pe strada Lăpușneanu, între orele 10.00 – 14.00, respectiv 18.00-20.00.

„Iașul se manifestă din plin ca spațiul în care contemporani suntem cu veșnicia, prin atestarea vechimii din totdeauna a vieții și mai ales a celor care au învățat să viseze cu sensibilitatea poeziei. Și de această dată, Iașul poate fi considerat că este, timp de șase zile, capitala europeană a poeziei”, a declarat Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași şi director al Festivalului Internațional „Poezia la Iași.

Ca element de noutate, în cadrul acestei ediții a FIPI, scriitorii vor descoperi istoria comunei Ciurea, printr-o vizită la Centrul Cultural „Cela Neamțu” unde împreună cu publicul local vor participa la recitaluri de poezie și sesiuni de dezbateri.

În ultima zi a festivalului, duminică, 5 septembrie, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași va avea loc o manifestare dedicată împlinirii a 40 de ani de la înființarea primei întreprinderi private de cultură „Studioul de poezie”, pentru ca apoi, în încheiere, organizatorii să decerneze participanților însemnul „Contemporan cu Veșnicia”, în cadrul unei gale extraordinare.

 

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;