Ziua Limbii Române, sărbătorită la statuia lui Mihai Eminescu din Parcul Copou

Primăria Municipiului Iași, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, a marcat marţi, 31 august, Ziua Limbii Române, la statuia poetului Mihai Eminescu din Parcul Copou.

Programul întocmit de organizatori cu acest prilej a cuprins un moment oficial, cu depuneri de jerbe de flori la statuia poetului – nepereche, și alocuțiuni ale oficialităţilor despre importanța Zilei Limbii Române.

„Dincolo de aparența unui reper convențional, Ziua Limbii Române are menirea de a ne readuce în gând unul dintre simbolurile noastre naționale. Limba română ne conferă identitate națională, este purtătoarea noastră de cuvânt oriunde în lume. În limba română rostim primele cuvinte în viață, în limba română ne exprimăm credința, jurămintele, bucuriile și necazurile, în limba română ne educăm copiii, în limba română ne pomenim eroii și intonăm imnul național, în limba română ne regăsim emoțiile prin scrierile marilor poeți ai neamului”, a afirmat primarul Mihai Chirica, în discursul său, adăugând că avem datoria de a nu-I uita niciodată pe cei care s-au jertfit pentru unitatea de credință, limbă și neam.

Grație lor, a subliniat edilul, am putut cultiva o limbă comună, o cultură națională de care trebuie să fim mândri.

“Iașul este unul dintre orașele care și-a adus o contribuție esențială la dezvoltarea și îmbogățirea limbii române, prin dimensiunea sa culturală de o amploare incontestabilă, printr-un sistem educațional și academic de un prestigiu recunoscut pretutindeni. La Iași, Mihai Eminescu și Ion Creangă au lăsat însemnate în memoria neamului cele mai frumoase creații ale limbii române, la Iași se află Cazania lui Varlaam, cu rol esențial în dezvoltarea limbii române, și tot la Iași aflăm cea mai veche universitate din România, lăcaș al cultivării și educării în limba română, a subliniat şeful municipalităţii.

“Se cuvine, așadar, ca în această zi specială, să ne manifestăm dragostea față de limba română citind măcar o strofă din Mihai Eminescu, un fragment din Liviu Rebreanu, ascultând o doină din orice colț al țării, totul pentru a simți și celebra frumusețea și unitatea limbii poporului român”, le-a reamintit primarul celor prezenţi la eveniment.

Manifestările au continuat cu un recital extraordinar de poezie, susținut de scriitoarele Mihaela Grădinariu, Doina Guriță, Indira Spătaru, Daniela Ouatu, Aurora Ștef și Caliopia Tocală.  În final, cantautorii Cristi Lazăr și Cezar Popescu au oferit un moment muzical.

Moderatorul evenimentului a fost scriitorul şi jurnalistul Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași.

Instituțiile partenere ale evenimentului: Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, Instituția Prefectului Județului Iași, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Iași, Ateneul Național Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, Universitatea „Petre Andrei”, Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, Asociația „Dreptul Basarabiei”.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;