Universitatea Tehnică Iași, locul I între universitățile tehnice, potrivit clasamentului realizat de Times Higher Education

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost inclusă pentru prima dată în topul universitar „World University Rankings”, realizat de către Times Higher Education. Ediția din 2022 a acestui clasament arată faptul că, deși este primul an în care este evaluată, TUIASI se află pe prima poziție la nivel național în rândul universităților tehnice, la categoria 1.200+, și pe locul al IX-lea în rândul universităților din România indexate în ranking.

Unul dintre indicatorii la care TUIASI a stat mai bine decât alte universități clasificate în acest ranking se leagă de internaționalizare. De altfel, la admiterea de anul acesta s-a înregistrat cel mai mare număr al studenților străini, fiind și peste 400 de candidaturi depuse. Un alt indicator favorabil este cel al producției științifice, care a fost și una dintre constantele Politehnicii ieșene în diversele clasamente internaționale în care a fost inclusă.

„Ne bucurăm că demersurile noastre de a deveni vizibili prin dezvoltarea pe care o avem în toate domeniile – educațional, științific și internaționalizare – dau roade. Evident că ne dorim să ne menținem în același trend ascendent și în perioada următoare. Cifrele bune din clasament, de la internaționalizare, s-au reflectat și în admiterea de anul acesta, unde am avut un număr record de candidați din țări UE și non-UE”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI.

Există cinci indicatori care sunt luați în considerare în realizarea clasamentului: (30%) predare – mediul de învățare, (30%) cercetare – volumul, resursele financiare și reputația internațională în acest domeniu, (30%) citările articolelor științifice- influența pe care o are la nivel național și mondial cercetarea desfășurată, (7,5%) internaționalizarea – a profesorilor, studenților și a cercetării, cât și (2,5%) transferul tehnologic – relația cu mediul economic.

Anul acesta au fost incluse 1.662 de universități din 99 de țări în topul realizat de către Times Higher Education. Pe prima poziție, pentru al șaselea an consecutiv, se află Universitatea din Oxford, în timp ce China continentală are două instituții în primele 20 din lume pentru prima dată: Peking University și Tsinghua University, ambele pe locul al XVI-lea. SUA rămâne cea mai bine reprezentată țară și anul acesta, cu 183 de instituții de învățământ superior, fiind și cea mai bine reprezentat în top 200, cu 57 de universități.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;