Workshop de mobilitate urbană cu participarea unor experți olandezi

Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Primăria Municipiului Iași și inițiativa civilă “Iași Orașul Bicicletelor” organizează pe 15 și 16 septembrie un workshop de mobilitate urbană, la care vor participa specialiști internaționali. Evenimentul va avea loc la Palas, în Sala Chopin. În prima zi dezbaterile sunt programate între orele 14.00 și 18.00, iar în a doua zi de la ora 9.00 la ora 13.00. Având în vedere situația epidemiologică, accesul la eveniment se face doar pe bază de invitație.

Timp de două zile, reprezentanți din administrația locală, manageri de instituții școlare și reprezentanți ai societății civile vor căuta soluții pentru a transforma Iașiul în orașul bicicletelor, alături de Erik Tetteroo, lector, cercetător la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam (specializat în relația dintre planificare urbană și mobilitate axată pe ciclism) și de Ruxandra Aelenei, expert în planificare urbană la Primăria Utrecht.

„Ne uităm către exemplele de bună practică, aflăm cum a început revoluția ciclistă în Regatul Țărilor de Jos și ce putem prelua ca exemplu astfel încât și ambițiile Iașiului în domeniul mobilității verzi să devină realitate. Stabilim obiectivele largi sociale, economice, de mediu și sănătate la care ciclismul urban poate contribui și de ce instrumente avem nevoie”, explică reprezentanții inițiativei civile Iași Orașul Bicicletelor.

Printre temele abordate de invitați se numără:

  1. Promovarea mersului cu bicicleta ca obișnuință socială și ca mod de transport urban;
  2. Ambiții și obiective pentru ciclismul urban;
  3. Dezvoltarea și implementarea strategiei pentru ciclism;
  4. Exemple de bune practici pentru ciclismul urban din alte orașe;
  5. Guvernanță și actori: impactul și influența autorităților.

Workshopul vine și în contextul faptului că Iașul a aprobat bugetul necesar pentru elaborarea Master Planului pentru Circulația Bicicletelor în orașul Iași, o inițiativă publică a Iași Orașul Bicicletelor, agreată de toate partidele politice și susținută de administrația locală și societatea civilă. Implicarea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în proiectele orașului Iași este un semnal pozitiv, iar venirea pentru prima dată la Iași a experților olandezi în mobilitate urbană susține demersul de realizare a infrastructurii necesare pentru încurajarea mersului cu bicicleta ca obișnuință socială.

Erik Tetteroo este lector și cercetător la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam și este specializat în relația dintre planificare urbană și mobilitate axată pe ciclism. În trecut a studiat Arhitectură și Planificare Urbană la Universitatea Tehnică din Delft (Regatul Țărilor de Jos) și a urmat un Master în Dezvoltare Urbană la Universitatea Erasmus din Rotterdam (Regatul Țărilor de Jos).

Erik a dezvoltat un concept nou și inovativ în mobilitatea urbană: Hybrid Oriented Development (HOD), bazat pe un sistem de transport multimodal. HOD poate fi văzut ca echivalentul neerlandez al Transit Oriented Development (TOD), în cadrul căruia folosirea bicicletei ca mijloc de transport urban joacă un rol central și poate influența oportunitățile de dezvoltare urbană. Pentru implementarea acestui concept și pentru a continua să își pună în aplicare experiența internațională vastă, Erik și-a deschis propriul birou de consultanță, HODworks și în momentul de față dezvoltă o platformă destinată promovării utilizării bicicletei, velosoph.eu.

A organizat și moderat workshopuri ThinkBike în multe orașe din toată lumea: Helsinki, Miami, Denver, Berlin, Stirling, Cambridge, Londra și Göteborg și a fost speaker la diverse conferințe internaționale în Londra, Leeds, Newcastle, Rio de Janeiro, Taipeh, Dublin, etc. De asemenea a fost lector la Universitatea din Bishkek (Republica Kârgâză) și la Universitatea Colorado (SUA). Nu în ultimul rând, Erik este un biciclist înfocat, folosind bicicleta atât în oraș ca mijloc urban, dar și pentru sport, practicând mountain biking.

Ruxandra Aelenei are peste 15 ani de experiență în planificare urbană și mobilitate durabilă în diverse țări, Ruxandra este interesată ca prin contribuția ei profesională să creeze spații urbane de înaltă calitate, precum și orașe accesibile și inclusive.

După ce a lucrat o perioadă ca arhitectă și urbanistă în România, a hotărât să urmeze o carieră internațională și să se specializeze în mobilitate durabilă. Ruxandra deține o diplomă dublă în planificare urbană și politici de mediu de la Universitatea Radboud Nijmegen (Regatul Țărilor de Jos) și Universitatea Cardiff (Marea Britanie).

A lucrat la diverse proiecte legate de ciclism urban (masterplanuri, strategii, cercetare) având experiență în Regatul Țărilor de Jos, Belgia, Islanda, Italia, Georgia, Orientul Mijlociu, Africa de Sud, Uganda, Columbia, Mexic, Chile, etc.

Ruxandra lucrează acum ca și consultant strategic în domeniul mobilității la Primăria Utrecht și în același timp, ocupă poziția de lector în mobilitate urbană la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam. Ruxandra folosește bicicleta zilnic ca mijloc de transport, bucurându-se de libertatea și flexibilitatea pe care aceasta o oferă.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;