Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat luni, 27 septembrie, festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022, eveniment care a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” începând cu ora 11.00.
La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Rectorul UAIC, Daniel FUNERIU – Consilier la nivel înalt al Uniunii Europene în Republica Moldova și fost ministru al Educației în România, Marian GRIGORAȘ – Prefectul Judeţului Iaşi, Costel ALEXE – Președinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai CHIRICA – Primarul Municipiului Iaşi, Înaltpreasfinţitul TEOFAN – Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Excelenţa Sa Iosif PĂULEȚ – Episcop al Diecezei de Iaşi, prorectorii și decanii Universității, dar și studenți sau reprezentanți ai organizațiilor partenere.
Prof. univ. dr. Tudorel TOADER a deschis ceremonia cu un mesaj adresat studenților din anul I: „Deschidem anul universitar 2021-2022 sub semnul amenințărilor pandemice, spunând Bun venit la UAIC celor peste 10.000 de tineri care au ales să intre în comunitatea noastră academică, tineri care încep frumosul drum al pregătirii universitare.”
Rectorul UAIC a prezentat în continuare Universitatea din perspectivea trecutului, prezentului și viitorului, amintind și recenta decizie a Senatului de a delega facultăților decizia cu privire la scenariul de desfășurare a activităților didactice la început de an universitar, scenariu care va fi revizuit săptămânal: „Această decizie transferă și responsabilitatea față de îndeplinirea misiunii academice, față de așteptările legitime ale studenților. Trebuie să menținem necesarul echilibru între toate componentele vieții academice: activități didactice, cercetare științifică, relații internaționale, strategie universitară, toate acestea prin raportare la studenți.”
În continuare, reprezentanții instituțiilor invitate au transmis mesaje adesate comunității academice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Festivitatea a continuat cu conferința „Himere în educație”, susținută de Daniel FUNERIU: „Sunt puține locuri în care profunzimea intelectuală prevalează asupra superficialului și în care diferența de opinie este tratată ca o bogăție. Și pentru că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este un astfel de loc am acceptat invitația dumneavoastră”. Daniel FUNERIU a continuat prelegerea inspirată de cursul inaugural susținut de profesorul fizician Ștefan PROCOPIU la UAIC în 1933, intitulat „Himere în știință”, vorbind despre trei himere în educație: reforma prin consens, ierarhizarea universităților și mesianismul „stăr-biniștilor”.
Ceremonia a continuat cu alocuțiunea prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel IANCU, președintele Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre dimensiunea senatului universitar al UAIC în comparație cu alte senate universitare din lume și a încheiat cu o urare: „Doresc siguranță, inspirație și multe satisfacții în noul an universitar.”
În continuare, reprezentanții a două companii partenere ale UAIC au premiat studenții cu cele mai bune rezultate în anul universtar 2020-2021. Astfel, au luat cuvântul Adrian JANTEA – Director Filiala Iași a BRD – Groupe Société Générale și Cornel SCRIPCĂ – Director Zona Iași Raiffeisen BANK, care au nominalizat studenții premiați. De asemenea, Fundația Alumni a Universității „Alexandru Ioan Cuza” a premiat 13 studenți doctoranzi și 15 studenți la ciclul de licență, premii anunțate de Conf. univ. dr. Florin BRÎNZĂ – Prorector pentru programe de masterat, studii doctorale, managementul calităţii și Extensiunile UAIC și Conf. univ. dr. Constantin-Iulian DAMIAN – Prorector pentru programe de licenţă şi activităţi de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar.
Studentul Iustin JALABOI, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, a transmis un mesaj în calitate de reprezentant al studenților în Consiliul de Administrație al UAIC: „Oricât de mult mi-aș dori să văd Copoul plin, cea mai importantă rămâne sănătatea noastră a tuturor. Vă invit să facem echipă și vă garantez că vom depăși orice obstacol, inclusiv această pandemie. Îndemnul meu către voi este să ne deschidem camerele, e cel mai bun lucru pe care îl putem face în perioada următoare.”
Ceremonia s-a încheiat cu audierea tradiționalului Gaudeamus Igitur. Întreg evenimentul a putut fi urmărit în direct online, pe contul de YouTube al UAIC.