Expoziție de fotografie documentară, la Palatul Culturii

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Centro Culturale Italiano Iași și Associazione Archivio Storico Olivetti din Ivrea (Italia), organizează la Palatul Culturii, în perioada 2 – 13 octombrie, expoziția de fotografie documentară „Olivetti. Libertate și frumusețe/ Libertà e belleza”.

Orașul Ivrea, situat în nordul Italiei, a fost înscris în anul 2018 pe lista patrimoniului mondial UNESCO, datorită sitului industrial din secolul XX, construit de producătorul de mașini de scris Olivetti și conceput inițial ca un proiect social.

Colecția de fotografii realizată de artistul vizual Ozolin Dușa, aduce în prim plan situl compus dintr-o uzină, clădiri administrative și de locuințe, conservate așa cum au fost proiectate de către celebrul antreprenor și inginer Adriano Olivetti (1901 – 1960). Prezentate într-o formă grafică deosebită, fotografiile înfățișează cu sensibilitate și emoție viziunea modernă a relației dintre producția industrială, arhitectură și design.

Tema expoziției este argumentată și prin etalarea unor piese reprezentative din patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ, dintre care menționăm: mașina de calcul Olivetti Divisumma 24 (1956 – 1960); mașina de calcul Olivetti Ivrea Elettrosumma 20 (1960 – 1965) și mașina de scris Olivetti Lettera 32 (1963 – 1968).

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 2 octombrie, începând cu ora 12.00, în Sala „Henri Coandă”, iar expoziția poate fi vizitată, cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei, pe Holul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 -17.00 (ora 16.30, ultima intrare).

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;