5:13 pm - Thursday April 19, 4153

UPDATE: autorităţile nu au permis organizarea marşului comunităţii LGBTQ

Referitor la ultimele speculații din spațiul public legate de intenția de organizare a unei manifestări LGBTQ în cursul zilei de vineri, 1 octombrie, conducerea Primăriei Municipiului Iași precizează următoarele:

“Respectăm Constituția României și prevederile europene referitoare la drepturile și libertățile tuturor cetățenilor.

Respectăm solicitările Asociației Rise Out, dar și miile de mesaje și solicitări ale ieșenilor care nu sunt de acord cu mișcarea LGBTQ.

Până la această oră, Primarul Municipiului Iași nu a aprobat un marș LGBTQ pentru ziua de 1 octombrie.

Astăzi, începând cu orele 14:00, a fost din nou solicitată cererea, în condițiile trecerii Municipiului Iași în scenariul roșu pandemic.

Primarul Iașului a cerut să fie evitat orice amestec nepotrivit în viața spirituală a orașului în zona Ștefan cel Mare și Sfânt atât din motive de pandemie, cât și datorită profilului populației și numeroaselor alerte venite din partea unor cetățeni care se împotrivesc acestor manifestări.

Având în vedere faptul că pe 1 octombrie este o manifestare religioasă importantă ortodoxă, pentru a evita orice posibil incident, Primarul Municipiului Iași consideră că organizarea unui marș LGBTQ nu este potrivit, nu va semna aprobarea unui asemenea marș și va reanaliza acest subiect după Sărbătorile Iașului”, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului Iaşi.

Anterior, tot prin intermediul unui comunicat de presă, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei îşi exprimase regretul cu privire la intenţia de organizare a marşului LGBTQ  pe data de 1 octombrie, la Iaşi.

„Am luat act cu adâncă durere că în ziua Acoperământului Maicii Domnului, prima zi a lui octombrie, lună consacrată Sfintei Cuvioase Parascheva, se propagă pe străzile Iașului chipul păcatului contra firii, care dorește a fi acceptat drept normalitate, ceva firesc și de urmat.

Constatăm cu îngrijorare că ne ducem tot mai jos prin subminarea fundamentului familiei, îndreptându-ne cu pași rapizi spre pericolul disoluției.

Responsabilitatea nu aparține doar celor cuprinși de această patimă. În viaţa multora dintre noi credința nu este cunoscută, trăită și mărturisită întru totul în adevăr, dragoste și jertfă, așa cum s-ar cuveni să fie. Dumnezeu nu Se află continuu în centrul vieții noastre. Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți nu ne mai sunt singurul izvor de inspirație în viața pe care o trăim și în deciziile pe care le luăm. Duhul lumii ne înstrăinează tot mai mult de gândul lui Hristos Cel Răstignit. De aceea, se întâmplă ceea ce se întâmplă.

Îl rugăm pe Dumnezeu să nu ne pedepsească după faptele noastre, ci să Se arate spre noi cu milostivire şi iertare. Îi adresăm rugăciune stăruitoare, să-i întoarcă pe calea cea adevărată pe cei care s-au îndepărtat de valorile familiei și ale iubirii curate, iar nouă, tuturor, să ne dăruiască duh de pocăință, în post și în rugăciune.

Îi  îndemnăm și pe credincioși ca mâine, 1 octombrie, să participe la Sfânta Liturghie, să-și plece genunchii la rugăciune, prin citirea Psaltirii și Acatistului Acoperământului Maicii Domnului, iar pentru cei care pot, să fie și zi de ajunare până după asfințitul soarelui”, se arată în comunicatul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Reamintim că Asociația Rise OUT a anunţat joi, într-un comunicat de presă, organizarea vineri, 1 octombrie, între orele 17.00 – 19.00 a unui al comunităţii LGBTQ pe traseul Casa de Cultură a Studenților – Bulevardul Independenței – str. Elena Doamna – str. Anastasie Panu – Piața Palatului Culturii.

„Este un moment și un eveniment emblematic al comunității LGBTQ și e timpul ca orașul Iași să facă un pas înainte în acest sens, cu atât mai mult cu cât este primul marș Pride la Iași. Ne dorim să aducem un plus de conștientizare și vizibilitate acestei comunități, ca publicul să ne vadă și să înceapă să ne cunoască ca oameni, să realizeze de fapt care sunt cauzele pentru care organizăm o astfel de manifestare”, afirmă organizatorii într-un comunicat de presă.

Ca orice altă identitate sau minoritate din această țară, oamenii din comunitatea LGBTQ sunt mândri de identitatea lor, însă marșul reprezintă totodată o modalitate prin care se aduce la cunoștință publicului neajunsurile din viețile lor și lipsa de egalitate în drepturi.

În discuțiile avute în prealabil am asigurat autoritățile că vom respecta normele sanitare impuse de pandemie pentru organizarea acestui eveniment”, se preciza în comunicatul dat publicităţii de organizatorii evenimentului.

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;