Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva ar putea fi scoase din Mitropolie mai devreme

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva ar putea fi scoase din Mitropolie mai devreme decât era prevăzut în programul iniţial, pentru a se evita aglomeraţia în rândul pelerinilor şi pentru reducerea riscului de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

„Este una dintre măsurile pe care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a avansat-o ca posibilitate de a mai disipa din aglomeraţie pe o perioadă mai lungă de timp, iar în acest fel să evităm contactele multiple” , a declarat primarul Mihai Chirica.

„Fac apel la înţelepciunea fiecărui pelerin, fiecărui credincios, să înţeleagă că Sfânta Parascheva este mereu aici, la Iaşi. Este adevărat că Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva este pe 14 octombrie, însă ea va rămâne întotdeauna aici, iar credincioşii de vor putea închina oricând la ea”, a adăugat şeful municipalităţii.

Potrivit edilului, pentru reducerea riscului de infectare în rândul pelerinilor, în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei vor fi amenajate „culoare speciale” de acees la raclă.

„Fluxurile vor fi clare, se va şti foarte bine pe unde vor intra pelerinii, pe unde vor ieşi pelerinii, astfel încât riscul de infectare să fie redus la maximum”, a declarat primarul.

Întruniţi în şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat luni programul ediţiei din acest an a “Sărbătorilor Iaşului”, manifestare pentru care autorităţile au alocat suma de 900.000 de lei de la bugetul local.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de consilieri, toți participanții la manifestări vor avea obligația de a asigura desfășurarea evenimentelor în condiții de maximă siguranță, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, conform legislației în vigoare.

Printre evenimentele incluse în program se numără Sfințirea Bisericii „Sfânta Mahrama și Sfinții Martiri Brâncoveni”, concertul de muzică psaltică „Byzantion cântă pelerinilor”, Conferința „Afganistan – Două decenii de prezență NATO” și Festivalul folcloric „Trandafir de la Moldova”.

O parte dintre activităţile devenite tradiţionale printre care “Ceaiul Pelerinilor” și “Masa Pelerinilor”, vor fi organizate în condiții speciale, în sensul acordării unor pachete cu alimente către pelerini, în timp ce altele, precum “Seara Valorilor”, “Sărbătoarea Vinului”, “Parcul de distracții” sau manifestările incluse în proiectul „Sport în Sărbătoare” au fost anulate, la fel ca şi concertul care trebuia să încheie “Sărbătorilor Iaşului” dina cest an.

În schimb, în ultima seară a sărbătorilor, ieşenii vor avea parte de tradiţionalul foc de artificii, desfăşurat în Piaţa Palatului Culturii.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;