Primarul îi asigură pe ieşeni că nu vor suferi de frig la iarnă

Primarul Mihai Chirica îi asigură pe ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare că nu vor avea de suferit de frig în această iarnă, municipalitatea fiind pregătită să asigure în cele mai bune condiţii furnizarea agentului termic. În acest context, edilul a anunţat că sâmbătă dimineață va fi pornit și motorul termic de la CET I.

„Vom furniza în sistemul național de electricitate 4,3 megawați. În paralel, din cele două cazane de apă fierbinte, de 100, respectiv 50 gigacalorii pe oră, se va asigura resursa de energie termică pentru întreg orașul. Îi asigur din nou pe ieșeni că nu există probleme și că vom asigura în condiții normale încălzirea pentru toate școlile, grădinițele, spitalele, apartamentele și instituțiile de stat și private care sunt racordate la sistemul centralizat”, a declarat primarul în cadrul unei conferințe de presă.

Edilul a adăugat că licitația pentru de achiziția de cărbune energetic a fost reluată, municipalitatea urmând să cumpere 90.000 de tone de cărbune energetic (cu o flexibilitate de +/- 10%) pentru o sumă maximă de 123.851.511 lei, cu TVA, corespunzătoare prețurilor actuale de pe piețele internaționale.

Reamintim că prima licitație, care viza achiziționarea unei cantităţi de o sută de mii de tone de cărbune energetic, a avut o prevedere financiară de 72.346.008,35 lei, cu TVA, însă aceasta nu a atras nicio ofertă, din cauza creșterii masive a prețului cărbunelui pe piețele internaționale, ca și al celorlalți combustibili. Astfel, la lansarea licitației, prețul mediu al cărbunelui era de circa 170 de dolari pe tonă, iar în prezent a ajuns la circa 250 de dolari pe tonă.

În paralel, până pe 25 octombrie, municipalitatea așteaptă oferte la o licitație pentru contractarea de servicii de transport navetizat al cărbunelui. Valoarea maximă a contractului este de 18.000.000 lei, cu TVA.

În stocurile de la CET II Holboca, care funcționează cu cărbune, mai sunt circa 25.000 de tone de combustibil. Municipalitatea a pornit sezonul de încălzire la sfârșitul săptămânii trecute prin CET I Iași, care funcționează pe gaz. CAF 1 și 2 de la CET I Iași furnizează aproximativ 150 de gigacalorii pe oră, cantitate suficientă pentru asigurarea încălzirii și apei calde menajere la toți abonații. Toate cele 397 de puncte termice din municipiu funcționează normal.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;