Exercițiu de mobilizare MOBEX IS-BC-21

În perioada 19-22 octombrie, în judeţul Iaşi se desfășoară, sub formă de aplicație metodică, pe baza unui scenariu semi-fictiv, adecvat îndeplinirii obiectivelor planificate, etapa propriu-zisă a exercițiului de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare, denumit „MOBEX IS-BC – 21”. Activitatea este una de maximă importanță, ea fiind aprobată prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în baza căreia, periodic, Guvernul României, prin structurile abilitate, evaluează stadiul pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare, în conformitate cu prevederile art. 24 din Legea nr. 45/1994 privind apărarea națională a României, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 17 din Legea nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, republicată.

Secvența exercițiului pentru verificarea stadiului pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare se desfășoară numai în județul Iași și este condusă de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, structura de specialitate a Guvernului României în domeniul de referință, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și ai ministerelor/autorităților de resort cu atribuții pe linia pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

Evenimentele prezentate nu au legătură cu situația geostrategică actuală. În cadrul scenariului se simulează punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare, valabil în perioada 2021-2024 și acoperirea financiară a acestuia prin execuția bugetului de stat pentru război, implementarea la nivelul județului a Programului cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare și a Planului de rechiziţii de bunuri şi prestări de servicii în interes public județean”, a declarat prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş.

Pe timpul exercițiului va fi evaluat potențialului economic și uman al autorităților administrației publice locale, instituțiilor și operatorilor economici, la nivelul județului Iași, în vederea identificării resurselor materiale, financiare și a forței de muncă necesare susținerii efortului de apărare și asigurării continuității activităților economico-sociale pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război, potrivit legii, urmând ca principalele concluzii, propuneri, eventualele dificultăți, constrângeri și limitări constatate să fie analizate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării în vederea dispunerii măsurilor care se impun.

„Am convingerea că documentele existente pe linia pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare la nivelul județului își vor dovedi viabilitatea, că instituțiile publice, autoritățile administrației publice locale, operatorii economici și Structura Teritorială pentru Probleme Speciale vor demonstra capacitatea soluționării situațiilor create și, în cooperare cu structurile care au planificat și conduc exercițiul, vor asigura suportul necesar atingerii obiectivelor exercițiului. Scopul principal este acela de a ne perfecționa activitatea în acest domeniu deosebit de important pentru apărarea națională”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;