5:13 pm - Thursday April 18, 8611

Cum a fost la FILIT 2021

Cea de-a noua ediție a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT a avut loc în perioada 20-24 octombrie 2021. Din program au făcut parte evenimente la care au participat invitați din 10 țări, sub o paletă largă de manifestări, de la întâlniri cu scriitori în diverse locuri din orașul Iași, la dezbateri, expoziții și concerte.

Casa Muzeelor a devenit inima festivalului, fiind punctul central al FILIT, locul unde voluntarii, invitații și publicul s-au bucurat de evenimente și de experiențe personalizate de vizitare a celor cinci muzee recent inaugurate: Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Poezie(i), Muzeul Literaturii Române, Muzeul Copilăriei în Comunism.

În cadrul FILIT s-au lansat și două proiecte editoriale, apărute la Editura Muzeelor Literare, care au înregistrat un succes imediat: colecția „Parodii originale”, formată din cinci volume la care au contribuit cincizeci de poeți contemporani, și volumul „3 poeți croați”, primul din proiectul „Țări mici, literaturi mari”, ce îi are în centru pe unii din cei mai apreciați poeți din Croația.

Declarații ale invitaților:

„A fost incredibil, printre cele mai bune întâlniri cu cititorii pe care le-am avut vreodată (și de-a lungul anilor am avut o mulțime de întâlniri extraordinare, din fericire). S-a întâmplat, a fost real. Mulțumesc, Iași!” (José Luís Peixoto, Portugalia)

„Sunt foarte încântat că am venit aici, festivalul este foarte bun, am întâlnit alți scriitori, traducători și traducătoare, este superb.” (Jean Marc Turine, Belgia)

„Mi se pare excepțional că anul acesta FILIT a pus poezia atât de sus. E aproape un gest poetic, militant și de rezistență.” (Cristina Hermeziu, scriitoare și manager cultural)

„Mă bucur că sunt aici, că am avut șansa să întâlnesc colegi din toată lumea, să vorbim despre posibila colaborare culturală, mai ales prin traduceri”. (Goran Čolakhodžić, Croația)

„Pe zi ce trece, îmi place tot mai mult. Mâine trebuie să plec, dar nu mi-ar displăcea să pierd avionul” (Pascal Janovjak, Elveția)

„Festivalul a fost hrană pentru minte, inimă și literatură. O hrana vie și bună.” (Mihaela Miroiu, scriitoare și politolog)

„Este o sărbătoare și, în primul rând, Iașiul este sub ocupație literară. În altă ordine de idei, este o sărbătoare a literaturii, deci valoare mai sus decât literatura la FILIT nu există. El celebrează într-adevăr arta și pe cei care o creează.”  (Radu Sergiu Ruba, scriitor)

În cadrul ultimului eveniment FILIT, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, scriitoarea Simona Goșu a primit „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în anul 2020” pentru romanul Fragil, oferit de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi în urma votului acordat de către un juriu format din 29 de elevi din 11 licee ieșene.

Alte aspecte remarcate de invitați și publicul participant: implicarea entuziasmantă a voluntarilor, numărul mare de programe și parteneri care au contribuit la alcătuirea unei atmosfere de sărbătoare a literaturii în tot orașul, dar și respectarea fermă a regulilor de siguranță sanitară în cadrul evenimentelor.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;