Probe de sol testate la Universitatea de Ştiinţele Vieţii, la solicitarea Primăriei

La Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM), din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV, fosta USAMV Iași), sunt testate și evaluate probe de sol, la solicitarea Primăriei Municipiului Iași, care intenționează să planteze arbori în zona Calea Chișinăului. Analiza solului aflat în apropierea căii de rulare a tramvaiului din zona menționată mai sus vine ca urmare a intenției municipalității ieșene de a purifica atmosfera de praf și de substanțe toxice.

USV Iași, prin intermediul ICAM, vine în sprijinul comunității locale prin experiența și expertiza în domeniul solului, plantelor și aerului, prin creșterea și îmbunătățirea calității mediului, prin studii pedologice și de bonitare ale solului, necesar pentru fundamentarea proiectelor de sistematizare, studii privind stabilizarea solurilor pentru realizarea unor împăduriri și perdele de protecție în Municipiul Iași, strategii pe termen lung de îmbunătățire a calității solului.

Primăria Municipiului Iași a încheiat un important acord cu USV Iași, în care obiectivul principal îl reprezintă creșterea calității mediului din Municipiul Iași. Convenția a făcut obiectul unei hotărâri votate într-o ședința a Consiliului Local din iulie 2020, și care are o valabilitate de doi ani.

Datorită acordul menționat, municipalitatea va amenaja spații din campusul universitar al USV Iași, din Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 2 – 12, prin lucrări specifice amenajărilor exterioare, inclusiv punerea în valoare a obiectivelor printr-un sistem de iluminat arhitectural.

Reamintim că infrastructura de cercetare a USV Iași, unică la nivel național, se regăsește în cadrul Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu – rezultatul unui proiect european în valoare de 10 milioane euro – care este dotat cu echipamente de cercetare ultramoderne pentru analize fizice și chimice ale solului, plantelor, apei și aerului. În cadrul ICAM lucrează cercetători, cadre didactice, studenți, doctoranzi și este, de asemenea, pus la dispoziția fermierilor pentru diverse cercetări.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;