Scrisoare deschisă din partea Asociației Moldova Vrea Autostradă

Asociația Moldova Vrea Autostradă a luat act cu dezamăgire și revoltă de decizia CNAIR de a limita accesul societății civile la ședințele de progres săptămânale, la care am participat în ultimele 15 luni.

Lipsa de transparență a autorităților și neimplicarea societății civile sunt pași imenși înapoi, o revenire la modalități învechite și ineficiente de gestionare a proiectelor și o privare de informații relevante a întregii populații a Moldovei. Un bun management al acestor proiecte esențiale de infrastructură nu se poate face fără transparență și participarea actorilor relevanți pentru acest proces.

Transmitem factorilor decidenți prezenta Scrisoare deschisă ca protest împotriva unui demers toxic pentru necesara dezvoltare a Moldovei.

Scrisoare deschisă adresată:

dlui Nicolae Ciucă- prim-ministru desemnat
dlui Florin Câțu – președinte al PNL
dlui Marcel Ciolacu-  președinte al PSD
dlui Kelemen Hunor- președinte al UDMR

În atenția:

dlui Dacian Cioloș- președinte USR PLUS
dlui George Simion-  președinte AUR

Domnilor,

Asociația Moldova Vrea Autostradă – asociație civică apolitică, din regiunea vitregă, din zona Moldovei, își exprimă indignarea față de decizia Ministerului Transporturilor- CNAIR de a renunța la transparență și dialog cu reprezentanții societății civile care monitorizează demersurile pentru construirea de autostrăzi.

Cunoașteți  de mulți ani lupta noastră pentru dezvoltarea regiunii în care trăim prin investiții în infrastructură mare, pentru că de ani de zile ne adresăm dumneavoastră guvernanților, dumneavoastră politicienilor cerându-vă ca Moldova să fie legată de vest prin A8- autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș.

Nu a fost program politic sau guvernamental care să nu menționeze necesitatea acestei investiții, care însă înaintează greu și este continuu deprioritizată în fața unor interese de grup. Din acest motiv, am început să monitorizăm fiecare demers, să ținem calendarul fiecărei achiziții sau lucrări, să fim pe teren deopotrivă cu prestatorii de studii și foraje.

Am pregătit prin întâlniri cu parlamentarii din toate partidele, cu președinții de consilii județene și primarii localităților prin care va trece A8 pasul următor.

Am evaluat cu profesioniști în realizarea de studii și infrastructură studiile furnizate de firmele ce au câștigat licitații și am responsabilizat prin luări de poziție publice conducerile străine ale companiilor care au crezut că un contract cu statul e un contract din care doar primești nu și dai un produs conform cerințelor.

Toate acestea au fost posibile pentru că în ultimele 15 luni de zile, la solicitarea continuă a societății civile CNAIR a organizat săptămânal ședința de progres, permițând prezența politicienilor și societății civile care și-a asumat misiunea monitorizării progresului făcut în realizarea marilor investiții de infrastructură- autostrăzile să fie informați direct de la sursă și constant.

De astăzi însă ni s-a comunicat că nu ne este permisă prezența la aceste ședințe și că se va emite un comunicat de presă bilunar..

Domnilor, noi refuzăm să considerăm că suntem externi unui proces de care depinde bunăstarea familiilor noastre, afacerile noastre, viitorul copiilor noștri. Noi suntem cei care plătesc un întreg aparat de stat, pentru ca acesta să lucreze eficient și transparent pentru noi.

Prin urmare vă solicităm să faceți demersuri, fiecare din poziția pe care o ocupă, pentru menținerea transparenței procesului de lucru în Ministerul Transporturilor și CNAIR și participarea noastră ca observatori la luarea deciziilor, ca parte direct interesată de rezultat.

Reafirmăm disponibilitatea noastră de a fi implicați activ în monitorizarea derulării tuturor etapelor în construirea autostrăzii A8 și vom continua să fim atenți la modul în care dumneavoastră răspundeți necesităților și dorințelor zonei Moldovei în care trăiesc peste 4 milioane de români.

Consiliul Director al Asociației Moldova Vrea Autostradă                        

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;