5:13 pm - Tuesday April 18, 2333

Ansamblul Mănăstirii Golia a revenit în patrimoniul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Proiectul privind reabilitarea și dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia a ajuns la final, conducerea Consiliului Județean Iași restituind luni, 20 decembrie, bunurile mobile care alcătuiesc complexul monahal către Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB). De asemenea, zonele conexe au fost predate Primăriei Municipiului Iași, informează Consiliul Județean Iași într-un comunicat de presă.

Mănăstirea Golia, terenul și imobilele aferente au intrat în proprietatea Consiliului Județean Iași prin donație de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei în anul 2005, o măsură necesară pe durata implementării proiectului de reabilitare. Lucrările s-au desfășurat în două etape. Prima, derulată cu finanțare din prin fonduri PHARE, fonduri guvernamentale și de la bugetul local, a inclus consolidarea și reabilitarea bisericii, a turnului, a zidului, a celor patru turnuri de colț și a casei memoriale Ion Creangă. Pe lângă acestea, a fost reabilitată și calea de rulare a tramvaiului, pentru a reduce vibrațiile suportate de monument.

Etapa a II a de reabilitare a Mănăstirii Golia a constat în lucrări de conservare – restaurare pictură interioară, iluminat arhitectural și decorativ, refacerea și amenajarea căilor de acces către obiectiv și amenajări peisagistice, toate aceste lucrări fiind finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) al Uniunii Europene.

“Prin colaborarea foarte bună dintre Consiliul Județean Iași, Primăria Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei, s-a reușit implementarea cu succes a celor două etape de reabilitare și restaurare a Mănăstirii Golia, un symbol al Iașului. Prin tot acest efort colectiv a crescut potențialul cultural și turistic al orașului. Astăzi, este un adevărat privilegiu ca și noi, ieșenii din anul 2021, să ne bucurăm de valoarea acestui edificiu unic, ce a fost la data zidirii sale, cea mai mare biserică din Moldova”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, cu ocazia predării edificiului către Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

“Nădăjduim ca și pentru anii care vin, Mănăstirea Golia să rămână ceea ce a fost, ceea ce este și, de ce nu, și mai mult decât atât. Și anume, să rămână în continuare loc de rugăciune pentru obștea acestei mănăstiri, să rămână loc de pace sufletească pentru credincioșii care pășesc în această incintă pentru rugăciune sau pentru un moment de reculegere și să fie și un loc de odihnă întru cele de aici, odihna pe care ți-o dă frumusețea unui loc. Că ești credincios, că ești turist, că ești om obișnuit, nu poți, după ce ai venit de la gară, de la aeroport sau de pe bulevard, să nu observi că ai intrat parcă într-o altă lume”, a spus, la rândul său, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

“Acest proiect a fost un experiment reușit, pentru că s-a căutat o soluție de refacere a Mănăstirii Golia, pe fonduri PHARE, pentru că nu intrasem încă pe finanțările europene ca și stat membru. Era o datorie să întoarcem acest monument Mitropoliei Moldovei și Bucovinei acolo unde îi este locul”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

“Este și pentru noi un exemplu de cum trebuie să lucreze instituțiile, pentru un scop comun. Proiectul acesta a fost un pionierat într-un moment în care nu era sigur dacă putem finanța proiecte de acest tip din fondurile care urmau să revină României. A fost un pionierat reușit și asta datorită conducătorilor instituțiilor de la acea vreme, dar și echipelor tehnice. Pentru mine a deschis o cale ca, în următoarele exerciții financiare de după, la finalizarea acestui proiect să putem finanța 33 de monumente istorice care aparțin Bisericii, în regiunea noastră, ceea ce este un rezultat excepțional, a declarat Vasile Asandei, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est (ADRNE).

Valoarea totală a lucrărilor proiectului “Reabilitarea și dezvoltarea turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia Iași” s-a ridicat la 47.869.227,15 lei.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;