Cu câteva zile în urmă am lansat o temă de dezbatere referitoare la modul în care putem îmbunătăți performanța administrativă, ca urmare a unui proiect de lege lansat în spaţiul public la finalul anului trecut. Știm cu toții că dacă există sincope în relațiile dintre instituțiile statului sau – mai grav – chiar în interiorul aceleiași instituții, competitivitatea administrativă are de suferit. Ceea ce înseamnă că și comunitatea locală are de suferit.
De-a lungul anilor, au existat numeroase relatări obiective din spațiul public care au demonstrat că este nevoie de reformă în administrația publică și o mai corectă și mai clară delimitare a rolurilor actorilor politici și administrativi. Primarul, prin definiţie, este în prima linie, fiind ales direct de oameni, și astfel simte primul întârzierile și problemele din administrație, care nemulțumesc atât opinia publică, cât și reprezentații diferitelor sectoare economice și sociale de activitate.
Din păcate, subiectul ales, referitor la îmbunătățirea relației dintre primar și secretarul consiliului local, relație ce poate căpăta uneori anumite asperități, a fost de natură să provoace multă rumoare. Nu am vrut ca invitaţia la dezbatere să fie interpretată în cheie personală, ci intenţia mea a fost ca propunerile lansate să contribuie la o mai bună colaborare între primar și secretar, indiferent de unitatea administrativ teritoriată, la un dialog eficient, la conturarea unor puncte de vedere comune cu privire la soluționarea diverselor probleme administrative, cu efecte benefice asupra cetățenilor și întregii comunități.
Şi eu am o profesie, pe care o respect din punct de vedere moral şi legal. Înafară de demnitatea de primar, sunt funcţionar public cu înaltă funcţie de conducere. Din acest motiv, am cerut tot timpul ca punctele de vedere ale profesioniştilor din administraţia publică să fie respectae. Nu am fost şi nu am fost vreodată un yesman şi nu mi-aş dori asta nici pentru dumneavoastră. Sunt peste 3.500 de primari aleşi în România, care pot avea diverse puncte de vedere referitoare la funcţionarea administraţiei publice, dar eu cred că profesionalismul şi buna credinţă trebuie să primeze în faţa alegătorilor, peste orice element subiectiv în relaţia primar – secretar.
Îmi prezint scuze corpului secretarilor oraşelor, comunelor, municipiilor şi judeţelor dacă s-au simţit lezaţi de intenţiile prezentate şi îmi afirm respectul pentru munca onestă a sute de funcţionari publici din administraţia locală din România. Pentru a arăta că intenția mea a fost una reformatoare şi sinceră, lansez o invitaţie publică pentru toţi liderii asociațiilor profesionale care reprezintă secretarii de consilii locale şi judeţene de a ne întâlni la Primăria Municipiului Iaşi la o dezbatere onestă, despre modernizarea administrației publice și adaptarea legislației la provocările actuale.