5:13 pm - Saturday April 19, 2104

Proiect expozițional “Muzica sferelor – geometria secretă a picturii europene”

Sâmbătă, 22 ianuarie, la ora 11.00, în galeria de artă modernă și contemporană ”Sala pașilor pierduți” de la Palatul Universitar din Copou va avea loc vernisajul ediției 2022 a proiectului expozițional “Muzica sferelor [Geometria secretă a picturii europene]” al artistului vizual Cristian N. Ungureanu (conf. univ. dr. și prorector al Universității Naționale de Arte “George Enescu” (UNAGE) Iași.

Vor prezenta: prof. univ. dr. Daniela Tarniceriu – decan al FETTI – TUIASI, prof. univ. dr. Florin Brinza – prorector al UAIC Iași, prof. univ. dr. Neculai Eugen Seghedin – prorector al TUIASI, prof. univ. dr. Nicolae N. Hurduc – FICPM ”Cristofor Simionescu” – TUIASI, prof. univ. dr. Catalin Turliuc – Academia Română, Institutul ”A.D. Xenopol” Iași.

Vernisajul va include un microrecital al Corului ”Aletheia” al UNAGE Iași, dirijor Dorina Iusca.

Expoziția este înscrisă în seria de evenimente care celebrează 172 de ani de la nașterea marelui poet român Mihai Eminescu și se va desfășura sub egida ”Omagiu Făuritorilor Unirii”. Realizat în cadrul parteneriatului dintre UNAGE, TUIASI, UAIC, CIRET Paris și Asociația ”Alexandru Ioan Cuza nr. 20” Iași, proiectul propune o perspectivă transdisciplinară (științifică, teologică, filosofică și artistică, în egală măsură) și se inspiră din practicile constructive, geometrice și simbolice, ale marilor maeștri ai artei europene, cu rădăcini în Sumer, Egipt și Grecia Antică, trecând prin Renaștere, pentru a ajunge la Salvador Dali. Filosoful și fizicianul Basarab Nicolescu rezumă abordarea artistului: “In România, un important continuator al operei lui Matila Ghyka este artistul transdisciplinar Cristian Ungureanu, care revizitează cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene pentru a le dezvălui nedezvăluitul, geometria secretă și simbolică. El a susținut, în 2010, la Universitatea Națională de Artă din București, o teza de doctorat intitulată ”Dialog între sferă și cub. Geometria secretă a picturii europene”. Conferențiar la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași, Cristian Ungureanu este un artist recunoscut, autorul a peste 30 de expoziții personale și de grup.” (Basarab Nicolescu, în prefața la prima ediție în limba romana a cărții ”Numarul de aur” a lui Matila Ghyka, Ed Nemira, București, 2016, pag. 19). Expozitia va putea fi vizitată în perioada 22 ianuarie – 3 martie 2022. Pentru participarea la vernisaj, se solicită încadrarea în normele sanitare covid în vigoare.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;