Gala FIE: 10 premii pentru excelență în educație

Într-o atmosferă festivă, Gala FIE a deschis, oficial, seria evenimentelor culturale organizate sub egida Festivalului Internaţional al Educaţiei. Concepută ca un eveniment de ţinută, menit să celebreze educaţia în sensul său larg, Gala FIE s-a desfăşurat într-un spaţiu emblematic al Iaşului – Sala Mare a Teatrului Naţional “V. Alecsandri”.
În cadrul Galei FIE 2013, au fost acordate 10 premii de excelenţă. Academicianul Viorel Barbu Marele a primit Marele Premiu FIE. Invitații speciali ai Galei FIE au fost Lordul David Trimble, laureat al premiului Nobel pentru Pace, și maestrul Radu Beligan, președintele onorific al FIE.

Prezentăm în continuare lista completă a premiilor FIE:

Universitatea Alexandru “Ioan Cuza” Iași a acordat PREMIUL DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE domnului lector dr. CĂTĂLIN BOGDAN GALEȘ (cercetătorul științific al anului).
Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iași a acordat PREMIUL DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE doamnei prof. univ. dr. ing. ECATERINA ANDRONESCU (Președintele Senatului Universității Politehnica din București).
Universitatea De Medicină Și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași a acordat PREMIUL DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE doamnei prof.univ.dr. URSULA HELENA STĂNESCU, pentru întreaga activitate profesională (profesor consultant la Facultatea de Farmacie, membru în Comisia medicală permanentă a ARACIS).
Academia Română – Filiala Iași a acordat PREMIUL DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE domnului doctor DAN-RADU RUSU (doctor chimist, cercetător la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Române).
Universitatea De Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu De La Brad” Iași a acordat PREMIUL DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE domnului prof.univ. dr. dr. H.C. IOAN AVARVAREI, de la Facultatea de Agricultură, în semn de înaltă preţuire pentru o viaţă dedicată Şcolii şi spiritului academic.
Inspectoratul Școlar Județean Iași a acordat PREMIUL DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE domnului profesor VASILE SOROHAN (Coordonator al Centrului de Excelenţă al Judeţului Iaşi, Profesor de chimie la Colegiul “Costache Negruzzi” Iaşi).
Inspectoratul Școlar Județean Iași a acordat PREMIUL DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE domnului profesor JEAN MARIUS ROTARU (profesor de fizică la Colegiul Naţional Iaşi, profesor coordonator la Centrului de Excelenţă Fizică clasa a XII-a şi a XI-a).
Universitatea De Arte „George Enescu” Iași a acordat PREMIUL DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE domnului conf. univ. dr. MATEI BEJENARU pentru deosebita sa activitate artistică și didactică.
BOARD-ul Festivalului Internațional al Educației a decernat PREMIUL PENTRU EDUCAȚIE ÎN LIMBA ROMÂNĂ scriitorului SPIRIDON VANGHELI.
BOARD-ul Festivalului Internațional al Educației a decernat MARELE PREMIU FIE domnului Academician VIOREL BARBU.

Cine sunt premianții FIE

Cătălin Bogdan Galeş
Domnul Cătălin Bogdan Galeş s-a născut în 29 iulie 1976 şi este în prezent lector doctor la Facultatea de Matematică, Universitatea “Al.I.Cuza” din Iaşi, unde îşi desfăşoară activitatea didactică şi de cercetare.
Contribuţiile ştiinţifice ale d-lui Cătălin Bogdan Galeş se încadrează în domeniul Mecanicii solidelor deformabile şi în domeniul Mecanicii sistemelor de particule. A publicat până în prezent 35 de lucrări ştiinţifice, dintre care 28 în jurnale cotate ISI. A prezentat comunicări la numeroase conferinţe internaţionale şi a participat ca membru sau ca director de proiect la mai multe granturi de cercetare naţionale.
În ceea ce priveşte activitatea ştiinţifică a d-lui Cătălin Bogdan Galeş în anul 2012, aceasta s-a dezvoltat pe două direcţii principale: studiul unor teorii matematice pentru interacţiunea câmpului electromagnetic cu mediile deformabile şi studiul dinamicii asteroizilor situaţi în banda principală, utilizând diverse metode numerice. Rezultatele obţinute se regăsesc în 5 articole publicate în jurnale internationale de mare prestigiu: European Journal of Mechanics-A/Solids, Jornal of Elasticity, SIAM Journal on Applied Mathematics, Communications in Nonlinear Science and Numerical Simulation, Applied Mathematics and Computation. O parte a acestor rezultate au fost comunicate la 6th European Congress of Mathematics (Cracovia, 2-7 iulie 2012), 8th Solid Mechanics Conference (Graz, 9-13 iulie 2012), European Congress on Computational Methods in Applied Sciences and Engineering (Viena, 10-14 septembrie 2012).
Activitatea desfăşurată de dl. Cătălin Bogdan Galeş îl defineşte pe acesta atât ca cercetător format, cu vizibilitate în mediul academic, cât şi ca un valoros cadru didactic universitar. (extras din Laudatio)

Ursula Stănescu
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”-Iaşi este deosebit de onorată să-şi poată exprima preţuirea şi recunoştinţa faţă de un reprezentant de seamă al comunităţii medicale naţionale, Doamna Profesor Doctor Ursula Stănescu, profesor consultant la Facultatea de Farmacie.
Acordarea Premiului de Excelenţă pentru întreaga activitate profesională, reprezintă o recunoaştere reală a valorilor profesionale, academice şi a prestigiului ştiinţific, după o carieră dedicată domeniului vast, complex şi mereu actual al plantelor medicinale, de la studiul celulei vegetale, la caracterizarea şi stabilirea compoziţiei chimice până la obţinerea de fitomedicamente şi suplimente alimentare.
Înainte de a deveni un nume reprezentativ în mediul academic medical, Doamna Prof. dr. Ursula Stănescu a parcurs un traiect profesional exemplar, din care vă prezint câteva repere biografice ale Domniei Sale:
Ursula Stănescu născută la 24 august 1941 în Bucureşti, după absolvirea Facultăţii de Farmacie din Iaşi în 1967, obţine titlul de Doctor în Ştiinţe Farmaceutice – Domeniul Farmacognozie şi cel de farmacist principal. În anii care au urmat a parcurs întreaga ierahie didactică, devenind profesor universitar în 1994 şi conducător de doctorat în 1995. De-a lungul celo 46 ani de carieră în învăţământul superior, a publicat numeroase articole ştiinţifice (peste 300) în reviste de prestigiu din ţară şi străinătate, 9 volume de specialitate, coordonând şi participând la numeroase proiecte de cercetare ce au avut ca rezultat 9 brevete de inventie.
În perioada 1994-2008 abilităţile de organizator al activităţii didactice, ştiinţifice şi de cercetare au fost remarcate prin deţinerea funcţiilor de: Secretar ştiinţific al Facultăţii de Farmacie din Iaşi, Secretar ştiinţific al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”, Decan al Facultăţii de Farmacie din Iaşi pentru o perioadă de 8 ani, Prorector ştiinţific al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”, Responsabil pe Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi pentru managementul calităţii în cercetare ştiinţifică, doctorate şi masterate, totodată devenind membru în Comisia medicală permanentă a ARACIS şi membru în Comisia mixtă a Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru suplimente alimentare.
Discretă şi rafinată, principială, onestă, preseverentă şi tenace Doamna Prof. dr. Ursula Stănescu a reuşit să se remarce permanent prin echilibrul de care a dat dovadă, atât ca profesionist, dar şi ca OM. (extras din Laudatio)

Dan-Radu Rusu
Cu ani in urma, cineva mi-a spus „spune-mi pe cine si cu ce l-ai ajutat, ca sa-ti spun cine esti.”
In lumea academica, educatia/formarea unui specialist nu se reduce la ceea ce oferi, ci mai ales la cum si cat primeste cel in cauza, si asta se reflecta in calitatea dialogului si a legaturii afective dascal-ucenic. Si ce satisfactie mai mare poate avea profesorul decat vazandu-si studentii afirmandu-se, creandu-si propriul lor drum?
Membru al unor comisii de examinare, am remarcat un tanar doctorand a carui cariera am urmarit-o apoi cu interes, atent, capatand astfel o perspectiva asupra potentialului sau considerabil. La inceput ocazional, apoi din ce in ce mai frecvent, am avut discutii stiintifice, si m-a impresionat prin seriozitat, o anumita gravitate a gandirii, prin cunostintele largi in domeniul tezei sale de doctorat si nu numai, prin capacitatea de a conecta rapid diferite aspecte ale unui domeniu atat de bogat cum este stiinta polimerilor.
Radu Rusu a fost un student foarte bun al Facultatii de Chimie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, dar mai ales un doctorand absolut remarcabil al Institutului de Chimie Macromoleculara „Petru Poni”. A obtinut titlul de doctor intr-un domeniu modern si important al chimiei macromoleculare – cel al monomerilor si polimerilor heterociclici pentru materiale de inalta performanta. La inceputul studiilor doctorale Radu a avut sansa sa intalneasca doi cercetatori de larg orizont stiintific si formatori de caractere in persoanele doctorilor Maria Bruma si Mariana Damaceanu. Eruditia lor, dedicatia spre cercetare si generozitatea formativa au gasit ecou in doctorandul de atunci.
Studiile doctorale au presupus mai multe stagii de cercetare in diverse centre stiintifice europene si contactul cu nume mari din domeniu. Teza a primit calificativul „excelent” la acordarea titlului de doctor in chimie.
Domnul Rusu a urmat apoi pasul firesc si necesar in dezvoltarea unei cariere solide prin castigarea unei burse postdoctorale pe un subiect nou, diferit, la o institutie de top din Europa, ETH Zurich, unde a avut sansa sa lucreze intr-o echipa de renume mondial, la un nivel extrem de inalt si unde a lasat o impresie pozitiva.
La ora actuala, domnul Rusu este asistent de cercetare la Institutul de Chimie Macrmoleculara „Petru Poni” din Iasi, unul care, dupa numai sase ani de implicare in zona cercetarii academice, a dezvoltat o activitate stiintifica bogata. Radu a adus contributii importante in domeniul modern al polimerilor pentru materiale avansate si la ora actuala face parte dintr-o echipa extrem de puternica in acest domeniu.
Directiile sale de cercetare includ polimerii aromatici termostabili, polimerii heterociclici, polimerii fluorurati, polimerii inalt performanti pentru aplicatii in domenii de varf ale tehnicii – plecand de la sinteza si identificarea monomerilor si polimerilor pana la caracterizarea si prelucrarea materialelor polimere. Cele mai importante contributii ale domnului Rusu sunt legate de o familie relativ noua, insuficient explorata, a compusilor macromoleculari heterociclici, cu largi perspective aplicative – polimerii care incorporeaza inele oxadiazolice. Studiul acestor polimeri se indreapta in prezent in doua directii principale – proprietatile lor foto- si electro-luminescente si remarcabilele lor proprietati electronice de transport. (extras din Laudatio)

Ioan Avarvarei
Agora este in sărbătoare –spaţiul rostirii se umple de bucuria cuvintelor care caută să împlinească şi să cuprindă, să treacă dincolo de canon şi să întâlnească firescul articulării simple şi curate. Dincolo de cuvinte, sunt împlinirile, adevărurile, speranţele, repetările, negările, renunţările; este complicatul joc al lui a fi; dar dincolo de „zidiri” sunt oamenii, ţesătorii de vise şi speranţe, făurarii de rostire, artizanii fiinţării întru aflare şi devenire . Este şi speranţa mea ca, regăsindu-mă în convingerea lui Platon, potrivit căruia cunoaşterea cuvintelor conduce la cunoaşterea lucrurilor, să pot afla acel meştesug al vorbelor care să Vi-l facă cunoscut pe unul din sărbătoriţii acestei seri, Profesor univ. dr. dr. H.c. Ioan AVARVAREI. Şi mai ştiu că tot marele atenian spunea ca e mai uşor să vorbeşti despre zei, decât despre oameni.
Comunitatea academică, reprezentată în această sala de distinse personalităţi, se alătură cu toată bucuria sărbătorii acestei seri. Unul dintre membrii ei marcanţi, exponent al înaltei şcoli ieşene de agricultură, este recompensat cu distinctia Festivalului International al Educatiei de către Alma Mater Iassiensis, în semn de inalta preţuire pentru o viaţă dedicată Şcolii şi spiritului academic.
Laureatul, Profesorul Ioan AVARVAREI, a reuşit nu numai să dezvolte remarcabila şcoală superioară agricolă ieşeană, dar, asemeni marilor oameni de ştiinţă şi cultură, plin de generozitate, i-a sprijinit pe toţi cei care şi-au dorit să pornească în căutarea propriului „dincolo”.
În cei 47 de ani de activitate neîntreruptă, aşa cum spunea Domnia Sa, a considerat primordială „pregătirea profesională în concordanţă cu exigenţele unui învăţământ modern şi flexibil”.
Cercetarea ştiinţifică s-a concretizat în realizarea a 37 de contracte si publicarea a 150 lucrări ştiinţifice.
Distinsul profesor s-a implicat total în viaţa universităţii, identificandu-se cu aceasta. Apreciat şi iubit de colaboratori, în 1990 devine decan al Facultăţii de Agricultură, funcţie pe care o onorează până în 1996.
Tot în 1996 este ales Rector, gestionând timp de 8 ani cu aceeaşi pasiune şi dedicat profesionalism prestigioasa Universitate de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară – „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.
Magistrul Ioan AVARVAREI nu s-a izolat în turnul de fildeş al ştiinţei, Domnia Sa coboară în cetate şi cu dragoste pentru aceasta pune umărul acolo unde cu ştiinţa, abnegaţia şi experienţa sa de viaţă, poate fi de folos. (extras din Laudatio)

Profesor Vasile Sorohan
Distincția intelectuală și dăruirea, eficiența și performanța în demersul didactic definesc profilul reputatului profesor Vasile Sorohan, titular al catedrei de chimie de la Colegiul “Costache Negruzzi”, prestigioasă unitate de învățământ ieșeană.
Rolul asumat de magistru este pe deplin răsplătit, domnul profesor conturând, cu discreție, destinele generației actuale de elevi, dornică de cunoaștere, deschisă la schimbările perpetue din societatea postmodernă.
Profesor de mare ținută intelectuală, Vasile Sorohan contribuie la devenirea spirituală a elevilor domniei sale, fiind apreciat pentru rigoarea științifică, pentru răbdare, echilibru şi talent pedagogic. Starea de spirit pe care o creează la orele de curs este favorabilă educaţiei, competiției reale, învățării eficiente.
O încununare a tot ceea ce înseamnă activitatea domnului profesor la catedră o reprezintă numărul impresionant de premii obținute de elevii pe care îi îndrumă la olimpiadele naţionale și internaționale de chimie, la alte importante concursuri de profil.
Pentru competenţa profesională de excepție, creativă și profesionistă, ilustrată de rezultatele notabile ale elevilor, de complexitatea și anvergura proiectelor inițiate și derulate, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi l-a desemnat pe domnul profesor Vasile Sorohan director al Centrului de Excelență Iași, misiune onorantă și provocatoare.
Absolvenţii de excepţie pe care i-a îndrumat în timp sunt mărturia incontestabilă a carierei didactice remarcabile, a activităţii consecvente în calitate de profesor desăvârşit, a vocaţiei pedagogice remarcabile a domniei sale.
În spațiul învățământului preuniversitar domnul Vasile Sorohan constituie un real model pentru generaţiile tinere de profesori, personalitatea sa discretă marcând cu pregnanţă corpul profesoral ieşean. (extras din Laudatio)

Profesorul Jean Rotaru
Un profesor adevărat se înnobilează şi se impune în faţa timpului prin modul în care înţelege să îşi asume destinul de fiinţă creatoare în lume, contribuind atât la propria devenire întru cunoaştere, cât şi iniţiindu-i pe cei din generaţiile mai tinere în descoperirea profunzimilor universului, pe cale ştiinţifică sau artistică.
Prima dintre acestea, calea nobilă a ştiinţelor exacte, este aceea pentru care profesorul Jean Rotaru are cu adevarat vocaţie. Personalitatea sa armonizează atât calităţile de excepţie ale dascălului cu pregătire superioară în domeniul fizicii, cu originalitate în abordarea actului didactic, dedicat cu desăvârşire activităţii sale, cât şi pe cele ale omului care ştie, ani la rând, fără a pierde nimic din entuziasmul şi energia tineretii sufleteşti, să îşi ghideze învăţăceii spre desăvârşire intelectuală, cu afecţiune şi dăruire, sub semnul ambiţiei şi al pasiunii susţinute constant de o munca titanică.
Mărturii pentru eforturile sale sunt numeroasele premii obtinute, în cei aproape douazeci de ani de carieră, la competiţiile nationale şi internationale de fizică, olimpiadele şi concursurile de fizică, sau cele in domenii inrudite, precum Stiintele Pamantului, unde elevii pe care i-a îndrumat s-au clasat mereu cu onoare pe primele locuri.
Aceasta datorită profesorului și omului răbdător si devotat care le-a fost mereu alaturi, asemenea unui maestru spiritual, îmbinând severitatea impusa de necesitatea pregatirii de exceptie a unor adevarati campioni ai intelectului, cu afectiunea revarsata dintr-un caracter echilibrat, deschis, modest si generos.
Dintre zecile de premii, se detaseaza medaliile de aur şi de argint la Olimipadele Internaţionale de Fizică, medaliile de aur la Olimpiadele Europene de Ştiinţe pentru Tineret, precum şi locul I obţinut opt ani consecutiv de elevii domniei sale la Olimpiadele Naţionale de Fizică. (extras din Laudatio)

Matei Bejenaru
Universitatea de Arte « George Enescu » din Iaşi propune pentru acordarea premiului Festivalului Internaţional al Educaţiei 2013 pe domnul Conferenţiar Universitar doctor Matei Bejenaru a cărui deosebită activitate artistică o prezentăm pe scurt în următoarele rânduri.
Matei Bejenaru este absolvent al Institutului Politehnic Iaşi în 1988 şi al Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi, secţia Pictură în 1996. În anul 2006 a obţinut doctoratul în Estetică al Universităţii “Al.I. Cuza” din Iaşi. Din 1999 predă discipline de fotografie şi artă video la Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi. A avut un rol important în punerea bazelor direcţiei de studiu Fotografie, video, procesarea computerizată a imaginii în cadrul Facultăţii de Arte Vizuale şi Design, prin organizarea programelor de studii şi dotarea cu echipamente a laboratoarelor.
În anul universitar 2011-2012 a fost profesor invitat la Université du Québec à Montréal (Canada) iar în perioada 2012-2013 este artist invitat al Centrului de artă Kettle’s Yard al Universităţii Cambridge (Marea Britanie). Este fondator şi director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iaşi (între 1997 şi 2008). Este membru fondator al Asociaţiei Vector din Iaşi, fiind şi preşedintele instituţiei în perioada (2001-2011). Activităţile Vector, de la programe expoziţionale şi educaţionale la activităţi de cercetare şi editare, analizează relaţiile dintre practicile artei şi culturii vizuale şi contextul socio-politic. Între 2003 şi 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iaşi. Tot în aceeaşi perioadă a iniţiat şi manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociaţia Vector.
În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video şi performance-uri, el analizează felul în care modurile de producţie economică, cunoaşterea tehnologică, mentalităţile şi stilurile de viaţă ale oamenilor s-au schimbat în ţările post-comuniste în ultimele două decenii. În anul 2001 a fost artist invitat în Pavilionul României la Bienala de la Veneţia. În anii 2007 şi 2010 a avut proiecte la Tate Modern Londra iar în anul 2008 a expus la Bienala Internaţională de la Taipei (Taiwan). În anul 2012 a avut o expoziţie personală la The Artery Gallerry North Adams (Massachussets – SUA). Din anul 1996 participă constant în expoziţii în România. În 2011 a avut expoziţii personale la Muzeul Brukenthel Sibiu şi Galeria Andreiana Mihail Bucureşti. În 2013 a avut expoziţii personale la Galeria Cupola din Iaşi şi Muzeul de Artă Bacău. (extras din Laudatio)

Scriitorul Spiridon VANGHELI
S-a născut la 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. Prozator, poet, traducător, editor. Absolvă Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chişinău.
Debutează în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor”. Urmează volumele de povestiri „Soarele” (1963), „Băieţelul din coliba albastră” (1964), „Balade” (1966), „Isprăvile lui Guguţă” (1967), „Ministrul bunelului” (1971), „Columb în Australia” (1972), „Guguţă căpitan de corabie” (1979), „Calul cu ochi albaştri” (1981), „Privighetoarea” (1985), „Pantalonia Ţara piticilor” (1989), „Guguţă şi prietenii săi” vol. 1, 2 (1997), „Tatăl lui Guguţă cînd era mic” (1999), „Copii în cătuşele Siberiei” (2001) etc.
A semnat traduceri din poezia şi proza universală pentru copii, precum „Iepuraşul albastru” (1968), „Fetiţa din Hiroshima” (1981), „Peter Pan şi Wendy” de James Barri (1973, 1988), „Pepi Cioraplung” de Astrid Lindgren (1973, 1984). Între anii 1970 şi 1990 a colaborat şe este coautor, împreună cu Grigore Vieru, la alcătuirea Abecedarului de limbă română cu grafie latină, editat în 1990 la Chişinău. În 2006 a realizat pentru micii cititori un proiect de proporţii „Carte de citire şi gîndire pentru cl. I-IV”, în 4 volume.
Scrierile „Isprăvile lui Guguţă” şi „Steaua lui Ciuboţel” au fost traduse în numeroase limbi ale globului: engleză, franceză, germană, rusă, cehă, japoneză, turcă, ucraineană, bulgară, armeană, maghiară, chineză etc., avînd o rezonanţă deosebită asupra publicului.
Prin toate scrierele sale apărute în tiraje de milioane, în circa 70 de ţări, traduse în 38 de limbi ale lumii, s-a demonstrat că putem face parte din marea familie a literaturii universale pentru copii. Guguţă este cel mai cunoscut şi îndrăgit personaj al autorului, de aceea Spiridon Vangheli este supranumit „tatăl lui Guguţă”. (BOARDUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL AL EDUCAȚIEI IAȘI, Președinte Board PRIMAR GHEORGHE NICHITA, Director festival FLORIN MINDIRIGIU)

Academician Viorel BARBU
De peste cinci decenii, viaţa domnului academician Viorel BARBU se identifică până la comuniune cu existenţa şcolii de matematică a Universităţii ieşene.
Un misterios determinant compatibil a legat şi desăvârşit matricea intelectuală şi spirituală comună persoanei şi instituţiei căreia i s-a dedicat. Studentul, tânărul matematician, profesorul-savant, diriguitorul universitar şi, mai apoi, omul de ştiinţă consacrat în cele mai înalte foruri academice alcătuiesc vârstele succesive, dar şi simultane, ale unei prestigioase personalităţi. Astăzi, sunt puţini cei care şi-l pot închipui pe domnul academician Viorel BARBU într-o altă ipostază decât cea a a marelui matematician. Pare să fi fost aşa încă de la prima olimpiadă internaţională de matematică.
A publicat primul articol ştiinţific în 1964, urmat an după an, într-un ritm tot mai intens, de alte peste 230 de lucrări, câte numără astăzi lista sa deschisă de contribuţii originale în domeniile: ecuaţii diferenţiale parţiale, ecuaţii dimensionale infinite şi teoria controlului. Acestea au apărut în cele mai prestigioase jurnale academice de specialitate din lume.
A scris 15 cărţi şi monografii şi a editat volumele a patru conferinţe internaţionale de înaltă valoare, publicate în edituri care se bucură de recunoaştere universală în lumea ştiinţifică, precum Academic Press, Elrevier, John Wiley & Sons, Kluwer Academic Publishers, Pitman şi altele. Încă de timpuriu, lucările ştiinţifice ale matematicianului Viorel BARBU au fost remarcate şi apreciate în cel mai înalt grad de comunitatea academică de specialitate din întreaga lume. Rezultatele cercetărilor sale sunt prezentate în cele mai importante enciclopedii internaţionale de matematică: „Encyclopedia of Mathematics”, Springer-Verlag 1991-1995; „Systems & Control Encyclopedia”, Pergamon Press (1998 şi 1995) etc.
În prezent, lucrările ştiinţifice ale domnului academician BARBU sunt studiate, utilizate şi recenzate pe toate meridianele mapamondului matematic, din Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie până în Canada, S.U.A., Japonia şi Australia. Se bucură de peste 8100 de citări în mai mult de 3000 de lucrări ştiinţifice ale unui număr impresionant de matematicieni – mai bine de 2000 de persoane.
Un reputat cercetător al proceselor sociale îşi intitula cartea de memorii „By Force of Though”. Acest titlu se potriveşte pentru aventura intelectuală a domnului academician BARBU. „Forţa gândului” şi energiile spirituale l-au purtat din universul complex al numerelor şi abstracţiunilor în universul divers şi complicat al instituţiilor academice.
Recunoaşterea ştiinţifică internaţională i-a adus, în nenumărate rânduri, chemarea ca „visiting professor” în multe universităţi prestigioase.
Începând din 1976, când a fost invitat pentru un semestru la Universita degli Studi „La Sapienza” Roma, și până acum, matematicianul Viorel Barbu a ilustrat, cu știință înaltă și artă subtilă, valoarea școlii ieșene și excelența intelectuală proprie în amfiteatrele și sălile de conferință ale multor instituții academice, din S.U.A. până în China. O întreagă și bogată geografie spirituală personală cuprinde universități precum Bologna, Bonn, Cincinnati, Ohio, Purdue, Virginia, Wuhan etc. și culminează, în 2010, la Cambridge University, Isaac Newton Institute, unde a fost invitat în calitate de matematician al matematicienilor. În 1991, a devenit membru corespondent al Academiei Române, ales membru plin în 1993, iar în 2008 a fost consacrat în cel mai înalt for academic european – „European Academy of Sciences”.
Opera științifică vastă a matematicianului înnăscut este acompaniată de opera întinsă a magistrului și diriguitorului academic.
Domnul academician Viorel Barbu a fost, timp de aproape cinci decenii, profesorul multor promoții de tineri matematicieni, a îndrumat 21 de doctori în științe și a contribuit la formarea altor 50 de cercetători. Toți aceștia ar putea alcătui împreună o veritabilă „societate științifică de matematică”.
Decan al Facultății de Matematică (1976-1981), rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (1981-1989), director al Institutului de Matematică „O. Mayer” al Academiei Române, vicepreședinte al Academiei Române (1998-2002) și președinte al Filialei din Iași a Academiei Române (2002-2012), domnia sa a slujit cu aceeași rigoare și sobrietate datoria administrativă ca și datoria față de știință. În plus, s-a dovedit a fi un observator profund și rafinat al culturii, instituțiilor și societății.
Dintr-un concis și expresiv portret, pe care i l-a dedicat istoricul Alexandru Zub, desprindem următorul fragment semnificativ pentru personalitatea polivalentă a domnului academician Viorel Barbu: „spirit atent la miracolul existenței umane și gata la eforturi sistematice de regăsire a ordinii din moment ce natura este matematizabilă”. (BOARDUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL AL EDUCAȚIEI IAȘI, Președinte Board PRIMAR GHEORGHE NICHITA, Director festival FLORIN MINDIRIGIU)

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;