Dr. Raed Arafat: Mi se spunea „nu atingeți nici un pacient, pentru că sunteți cetățean străin”

Aflat la Iaşi, unde a susţinut o conferinţă motivaţională la invitaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că sistemul medical suferă mult din cauza incoerenţei din infrastructură.  „Există la Iași un spital județean de urgență la funcționează în nu-știu-câte clădiri. Sunt clinici rupte de spital în clădirile lor, deci până nu se face o clădire unitară, care să pună totul la un loc în favoarea pacientului, nu se va putea trece mai departe. Pacientul care ajunge în stare critică la spital trebuie să aibă toate resursele lângă el. Specialiștii trebuie să vină la bolnav și să i se decidă intrarea sau nu la terapie intensivă sau în altă parte. Eu voi parafraza un coleg american care a făcut un audit acum câțiva ani la Iași și care, văzând cum funcționează lucrurile, a spus «Pentru a trata un pacient în stare gravă, cu mai multe leziuni, aici e nevoie să-l tai și să duci fiecare bucată într-o bucată a Iașului»”, a declarat, duminică, la Iaşi, dr. Raed Arafat.

„Problema majoră a sistemului medical din România cred că rămâne cea a  finanțării, pentru că stăm cel mai prost la nivelul Uniunii Europene. Trebuie atrase fonduri. Trebuie rezolvată infrastructura. Iașul e unul din exemplele majore, alături deCluj-Napoca, unde consider că sistemul suferă mult de incoerența din infrastructură,” a continuat dr. Raed Arafat.

Sub titlul „Unde am fost, unde suntem și unde vrem să ajungem în medicina de urgență”, dr. Raed Arafat a spus publicului numeros al conferinţei organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, povestea SMURD-ului, un proiect care a început sub amenințarea prejudecăților și-a îndoielilor. Prima mașină de Terapie Intensivă a venit din Germania, printr-o donație înlesnită de prieteniile medicului legate în timpul stagiilor de voluntariat în medicina de urgență. „Aveam, atunci, pentru prima dată, posibilitatea să facem tot ce se putea. Îmi amintesc de familia unui bolnav, un pacient care a făcut stop cardiac. El a murit, însă după încercările noastre de a-l resuscita rapid, într-o mașină dotată pentru așa ceva, familia mi-a mulțumit”, a povestit dr. Arafat. Însă o anumită doză de neîncredere s-a perpetuat. „Nu atingeți nici un pacient până nu îl vede un specialist, pentru că sunteți cetățean străin”, i se spunea.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;