Asociația “ART – Meşteşugurile Prutului” Iaşi, în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (ASIM), Asociația „Dialog Pentru Dezvoltare” Iași, Palatul Copiilor Iași, Centrul de Informare Turistică Iași, Asociația ASCOR – filiala Iași, anunță organizarea în perioada 24 februarie – 2 martie, în Piața Unirii, a celei de-a VII-a ediție a manifestării cultural-interactive „Mărțișor – Simbol și Tradiție”. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă, 26 februarie, la ora 11.00. Vor fi prezenţi peste 30 meşteri populari atât din Moldova, cât şi din alte zone etnografice ale ţării, precum și din Republica Moldova.
Programul cuprinde:
- expunere de mărțișoare tradiționale sau realizate în spirit tradițional, lucrate de meșteri și creatori populari; • demonstrații practice făcute de către meșterii populari prezenți;
- ateliere de educație muzeală și inițiere a copiilor în tehnica confecționării mărțișorului tradițional susținute de către etnografi de la Muzeul Etnografic și meșteri populari;
- momente artistice susținute de elevii Palatului Copiilor și studenții din ASCOR, reunite sub genericul „Dor de primăvară”;
- oferirea de pliante ce vor conține informații despre istoricul, cromatica, obiceiurile populare și legendele legate de mărțișorul arhaic și tradițional.
În această perioadă, vizitatorii vor găsi la standurile meșterilor populari și obiecte tradiționale care se pot constitui în cadouri de 8 martie.
De asemenea, Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova și Primăria Municipiului Iaşi, în parteneriat cu Muzeul Municipal „Regina Maria”, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Asociația „Alexandru Lăpușneanu”, vor organiza perioada 26 februarie – 2 martie, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt (în dreptul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei), cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Mărţişorului. Scopul esențial al manifestării îl constituie păstrarea şi valorificarea valenţelor mărţişorului tradiţional.
În acest context, organizatorii își doresc să propună ieşenilor doritori de cultură tradiţională, dar și copiilor din mai multe instituții de învățământ ieșene o întâlnire interactivă cu circa 30 de meşteri populari din România și din Republica Moldova, meșteri ce confecţionează mărţişoare tradiţionale sau / și în spirit tradiţional. Dacă starea vremii ne va permite, unii dintre participanți vor efectua demonstrații practice. O noutate a acestei ediții o reprezintă organizarea unor mini ateliere-șezători în fapt de seară în incinta Galeriilor Anticariat „Dumitru Grumăzescu”.