BD-ul ”Amintiri din Copilărie” a deschis Zilele Benzilor Desenate

Marți, 18 iunie, începând cu ora 11.00, a avut loc la Palatul Copiilor deschiderea Zilelor Benzii Desenate, cu lansarea volumului de benzi desenate „Amintiri din copilărie”, a cărui grafică a fost realizată de artistul Șerban Andreescu.
La lansare a participat scriitorul Liviu Antonesei, co-organizator al acestui eveniment. „Astăzi am început cele trei zile din Festivalul Internațional al Educației dedicate benzii desenate. Expoziția, lansarea aceasta – și vor mai fi o mulțime de alte lansări –, toate fac parte din manifestările dedicate benzilor desenate. Prin volumul acesta, cu amintirile din copilărie și povestirile lui Creangă, încercăm să apropiem de carte pe tineri și pe copii în mod special. Prin benzile desenate vrem să oferim o inițiere în lumea lui Creangă, astfel încât copilul să se ducă un pic mai bine pregătit la textul acestuia”, a declarat Liviu Antonesei.
Pentru realizarea cărții de benzi desenate și pentru a crește exactitatea acesteia, Șerban Andreescu a studiat portul moldovenesc de acum, a studiat imagini din arhive și a vizitat zona în care povestitorul a copilărit și casele care și-au păstrat vechea arhitectură. „Ideea a pornit oarecum din perioada în care eram elev la liceu și învățam pentru examene. Mă gândeam de ce nu există modalități mai ușoare pentru un copil de a înțelege aceste povești. Și singurul limbaj mai adecvat și direct copiilor este desenul. Deci am realizat acest volum pentru copii și pentru ca ei să înțeleagă mai bine poveștile lui Creangă. Nararea prin imagini este mult mai ușoară, iar eu când eram copil mi-aș fi dorit să am așa ceva”, a declarat graficianul Șerban Andreescu.
Zilele Benzilor Desenate vor dura trei zile, pană pe data de 20 iunie, timp în care vor avea loc mai multe lansări de carte și ateliere privind crearea și importanța benzilor desenate. Joi, 20 iunie, de la ora 12.00, în Pavilionul FIE de la Palatul Copiilor, istoricul, jurnalistul, eseistul și fostul ministru de Externe prof. univ. dr. Adrian Cioroianu se va întâlni cu fanii genului într-o discuție privind punerea în benzi desenate a scriitorilor clasici români.
*
În ultima seară din Opera Film Festival, Iașului i s-a oferit „La Bohème”, un spectacol jucat pentru întâia oară acum mai bine de un secol, pe care Bulevardul Ștefan cel Mare l-a primit acum cu mare bucurie. Suflul tânăr al producției din 2012, filmate la Festivalul de la Salzburg, s-a resimțit ca o promisiune că, la FIE 2014, Opera Film Festival va propune proiecții la fel de moderne.
„Încheiem cu Puccini, iată! Și ne gândim deja cu ce vom începe la anul. Până atunci e bine că Iașul vede «La Bohème» într-o formă neobișnuită, pentru că piesa însăși este modernă, altfel. Și pentru că ea a fost una dintre cele mai iubite piese de la Opera Națională Română din Iași, încă de la primele stagiuni,” a spus Vasilica Stoiciu Frunză, consultant artistic al Festivalului Internațional al Educației.

*
Serile FIE organizate în fiecare seară pe Bulevardul Ștefan cel Mare, s-au încheiat aseară, 18 iunie, îmbinând artele vizuale cu muzica, critica de artă și umorul. Moderatorul Andrei Giurgia i-a avut ca invitați pe prof. univ. dr. Petru Bejan, critic de artă, Felix Aftene, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași, Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș de la trupa Fără Zahăr. Aceștia au scos în evidență faptul că prin intermediul Festivalului Internațional al Educației, Iașul cunoaște o altă dimensiune. “Densitatea evenimentelor din domeniul artelor vizuale din această săptămână depășește orice așteptare. Piața Unirii este acum plină de artiști tineri care și-au instalat tabăra de pictură și cred că pentru prima dată se vorbește despre ea ca o piață a artelor și sperăm să rămână la fel și după festival”, a spus prof. univ. dr. Petru Bejan.
*
Prof. univ. dr. Iulian Ciocoiu a vorbit „Despre inginerie… cu măsură”, într-o conferință motivațională organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, în cadrul Festivalului Internațional al Educației, menită să încredințeze auditoriul că profesia de inginer, în timp, se dovedește a fi ca dragostea: nu o probă de viteză, ci una de rezistență. Inginerul nu e un profesionist de mâna a doua. Ci o persoană care vrea să fie părtașă la croirea lumii și care trebuie musai să dea dovadă de creativitate, să știe să-și comunice și să-și vândă ideile. De acest lucru a încercat să-i convingă prof. univ. dr. Iulian Ciocoiu, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din Iași, pe cei veniți în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI) marți, 18 iunie.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;