În prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, la Iași a avut loc vineri, 25 martie, inaugurarea Centrului de Screening și Diagnostic în Bolile Oncologice din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO). Valoarea investiției se ridică la peste 32 milioane lei, fiind derulată prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI). Centrul are demisol, parter și patru etaje, cu o arie desfășurată totală de peste 3.700 mp. În cadrul centrului vor fi efectuate operațiuni de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin, de sân, colorectal de prostată și de piele.
“Acest centru, dincolo de un pachet de servicii preventive în domeniul oncologic, oferă şi alte servicii de sănătate în regim ambulatoriu, ceea ce este foarte bine, pentru că astfel creşte adresabilitatea în zona de screening, pe de o parte, iar pe de alta, poate să completeze veniturile acestei unităţi. S-a reuşit pentru că s-au realizat mai multe proiecte, iar această finalizare a proiectelor care duce la realizarea unui obiectiv trebuie să devină obişnuinţă. Ideea de a finanţa exclusiv un proiect încet, încet este depăşită şi trebuie găsite soluţii de integrare a diverselor surse de finanţare care să poată face posibilă finanţarea şi mai ales finalizarea unor astfel de instituţii medicale”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.
“Este, practic, primul centru de screening integrat din România, care va asigura principalele proiecte de screening. În cadrul proiectelor naționale, vom avea proiectul de screening pentru cancer de sân și cel de col uterin, care deja sunt în desfășurare și care vor avea o mai mare amploare, pentru că sunt foarte multe camere de consultații, camere de recoltare de biopsii, camere de consulturi ginecologice, la care vom adăuga screeningul de cancer colo-rectal, care îl așteptăm ca program național – deja îl desfășurăm: este un laborator cu șase paturi de colonoscopie cu anestezie, pentru că încercăm să aducem screeningul la un nivel mult mai acceptabil pentru oameni și care să fie fără suferință. Vom face screening pentru melanom, vom avea avea și un program de screening pentru cancerele de prostată. Practic, încercăm să acoperim, pe cât se poate, toate proiectele”, a afirmat, la rândul său, Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iași.
”Centrul de Screening va funcționa în cadrul Institutului Regional de Oncologie. Este o investiție care va salva vieți omenești, pentru că va ajuta la depistarea în faze incipiente a bolilor oncologice și astfel vor crește șansele la viață a multor oameni. Se împlinesc deja zece ani de la înființarea Institutului Regional de Oncologie, un deceniu de medicină la nivel înalt în beneficiul pacienților oncologici din toată zona Moldovei”, a precizat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.
“Avem o misiune comună de a colabora pentru sănătatea comunității, pentru ca activitatea medicilor, în toate etapele ei, de la educație medicală, la prevenție și, în ultimă fază, intervenție, să aibă succes. Putem și trebuie să ne sprijinim reciproc în lumina acestui obiectiv, de a asigura acces la servicii medicale și la educație pentru sănătate”, a afirmat, la rândul său, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Tot vineri, ministrul Sănătății a discutat la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Grigore T. Popa, despre sistemul de sănătate ieșean cu managerii spitalelor din Iași, cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) și conducerea UMF.