Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, marcată în acest an printr-o serie de activități specifice

În acest an, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Iași marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, care este celebrată pe data de 2 aprilie, printr-o serie de activități specifice organizate de Școala Gimnazială Specială Pașcani. În acest sens, comunitatea educațională ieșeană este invitată să participe la Proiectul Albastru pentru solidaritate, inițiat de Școala Gimnazială Specială Pașcani, o campanie de conștientizare și sensibilizare a comunității care, în acest an a devenit oficial o manifestare la nivel județean.

„An de an, pe 2 aprilie, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, culoarea albastră capătă conotații deosebite pentru Specialii de Pașcani și pentru comunitatea ieșeană: este asociată cu zâmbete, cu baloane albastre, cu flori de „nu mă uita”, cu flash-mob, cu funda umană, cu marșul solidarității. Proiectul „Albastru pentru solidaritate” a plecat de la importanța prezentării în comunitatea locală, de către specialiștii care lucrează cu elevi cu tulburări de spectru autist, a principalelor caracteristici ale tulburării, precum și a aspectelor educative, medicale, psihopedagogice și terapeutice, ce țin de această problematică. Această idee este subliniată de experții care lucrează cu persoanele afectate de autism: ,,Cei afectaţi de autism au nevoie să-i cunoaştem, să-i înţelegem, să-i integrăm şi să le respectăm drepturile, dar şi să le arătăm de ce merită să iasă din lumea lor şi să o cunoască la rândul lor pe a noastră”.( Liviu Predescu „Cu autismul la psiholog”).   Totodată, incidența tulburărilor de spectrul autist în rândul elevilor care sunt înscriși în școlile ieșene este din ce în ce mai mare, iar nevoile acestor copii, precum și ale familiior acestora, nu sunt înțelese pe deplin de către comunitate. De aceea, prin acest proiect ne-am propus creșterea gradului de conștientizare, atât în rândul specialiștilor din domeniu, al factorilor de decizie, al părinților, cât și al publicului. Tot Liviu Predescu afirma: ,,Este, prin urmare, rândul nostru să le arătăm cât de multe lucruri minunate putem face împreună prin comunicare, prin relaţionare şi prin rezonanţă afectivă. Integrarea autistului în lumea nonautistă este însă un proces de lungă durată, gândit şi care trebuie să urmărească realizarea unor obiective, spune Liviu Predescu.

Cum este copilul cu autism?… A-autentic, U-unic, T-tainic, I-inocent, S-sensibil, M-misterios. Toatea aceste calități cred că au fost  descoperite de mulți dintre cei ce au încercat să-i cunoască, care au particpat alături de noi în proiect de-a lungul anilor și care au dat dovadă de solidaritate, empatie și prietenie față de acești minunați copii.

Începând cu ediția din anul 2021, partener principal al proiectului a fost Inspectoratul Școlar Județean Iași, care a sprijinit campania de conștientizare și sensibilizare  a comunității în problematica copiilor cu TSA, implicând foarte multe școli în proiect.

La ediția din acest an, activitățile propuse sunt urm[toarele:

  • Funda umană realizată în instituțiile școlare partenere, de către elevi, cadre didactice și părinți. Se poate purta un obiect vestimentar de culoare albastră, se pot folosi baloane albastre sau fiecare poate veni cu ideea proprie de a evidenția culoarea albastră și funda ca simbol al solidarității cu persoanele cu autism. Funda se va realiza în data de 1 aprilie 2022, începând cu ora 10:00 și recomandăm să fie transmisă live pe rețelele de de socializare.
  • „Lumea văzută prin ochii copilului cu autism”- realizarea unei expoziții care să valorifice și să valorizeze creațiile artistice ale elevilor cu autism din școlile speciale și școlile integratoare. Lucrările vor fi trimise până pe data de 31 martie 2022 în format fizic la Școala Gimnazială Specială Pașcani, județul Iași, strada Gării, nr. 157.

Elevii de la școlile de masă pot participa cu lucrări care să conțină mesaje de solidaritate pentru copiii cu autism.

  • Solidari în online -realizarea de către fiecare instituție parteneră a unui banner cu mesaje de solidaritate și afișarea bannerului într-un loc vizibil în comunitate și pe retelele sociale. Bannerele vor fi încărcate și în panoul virtual de pe padlet la adresa https://padlet.com/tatarualinamihaela/5lm9325hnjreg7xj
  • Vizionarea unui film cu tema autismului, 2 aprilie 2022, în clubul Școlii Gimnnaziale Speciale Pașcani la care sunt invitati sa participe elevi, profesori și părinți din comunitate.
  • Conferința județeană cu participare națională, organizată în data de 1 aprilie 2022, intervalul orar 12:00-14:30, cu tema „Școală – familie – comunitate. Provocări și perspective”.

În cadrul conferinței vor fi prezentate următoarele aspecte :

  • Parentingul – importanța colaborării între părinți și profesori – prof. univ.dr. Ștefan Cojocaru
  • Rolul stilului parental și a stilului educațional în dezvoltarea deprinderilor adaptative la tinerii cu autism – prof. Andrei Barbir
  • Rolul serviciilor educaționale în mediul online în perioada restricțiilor sanitare sau de altă natură – expert Ștefan Gâlmă- Edu Apps
  • „Acesta este autismul”- recenzie de carte – Inge Jose Smelik, Fundația Ancora Salvării
  • Considerații privind viitorul sistemului educativ românesc și rolul organizațiilor neguvernamentale în facilitarea unor servicii/ proiecte educațional-terapeutice – col.dr. Doru Pogoreanu

Lucrările vor fi publicate într-un ghid cu ISBN.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;