Expoziție de arhitectură, la Centrul Cultural German din Iași

Centrul Cultural German (CCG) Iași împreună cu Uniunea Arhitecților din România – Filiala Iași și Facultatea de Arhitectură “G. M. Cantacuzino” anunță vernisajul expoziției “FRAU ARCHITEKT”. Peste 100 de ani de creativitate feminină – Arhitecte de excepție din Germania și România, care va avea loc vineri, 8 aprilie, începând cu ora 12:00.

Organizată pe două secțiuni realizate în contexte diferite de Muzeul German de Arhitectură (Deutsches Architekturmuseum) pe de o parte, respectiv de Uniunea Arhitecților din România, pe de altă parte, expoziția cuprinde portrete ale unor arhitecte de excepție din Germania și din România, care au influențat în mod semnificativ domeniul arhitecturii în ultimii peste 100 de ani sau care încă îl modelează și astăzi.

Panourile care compun expoziția dezvăluie realizările extraordinare, povestea, realitățile de viață și, de asemenea, lupta pentru existență a unor profesioniste puternice și personalități fascinante din domeniul arhitecturii. Aceste arhitecte au pledat activ pentru diferite cauze sociale, precum: protecția mediului, conservarea și restaurarea monumentelor, egalitatea în educație.

Prezentările descriu un arc impresionant peste ultimele decenii: de la primele femei care au studiat arhitectura, la începutul secolului trecut, și au făcut încercarea de pionierat de a se impune în această profesie masculină, până la construcția epocii post-comuniste si a celei contemporane.

Acest lucru arată foarte clar că istoria arhitecturii din ultimii peste 100 de ani este și o istorie a femeilor arhitect. Inițiativa acestei expoziții este, de fapt, un semn că rolul femeii în arhitectură a câștigat vizibilitatea pe care o merită.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 8 aprilie – 8 mai 2022, la Facultatea de Arhitectură “G. M. Cantacuzino” Iași.

Sectiunea germană aparține Muzeului German de Arhitectură (Deutsches Architekturmuseum).

Secțiunea românească este curatoriată de Arh. Ileana Tureanu (Președinte al Uniunii Arhitecților din România); Identitate grafică – Arh. Andra Panait.

 Expoziția este organizată de Centrul Cultural German Iași, Uniunea Arhitecților din România – Filiala Iași, Facultatea de Arhitectură “G. M. Cantacuzino” Iași, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala Iași și cu sprijinul Goethe-Institut.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;