Datorită eficienței energetice ridicate, a costurilor reduse de funcţionare, durabilității și confortului pe care-l oferă, pompele de căldură se profilează tot mai mult ca o alternativă solidă pe piața soluțiilor de încălzire și răcire pentru acasă.
Sunt mai fiabile și mai sigure decât orice sistem de încălzire bazat pe combustie și pot asigura confortul dorit cel puțin 25 de ani. Ele asigură încălzirea pe timpul iernii, chiar și la temperaturi foarte scăzute – unele modele fiind testate la -40⁰C –, răcirea pe timpul verii și apa caldă menajeră pe tot parcursul anului.
O pompă de căldură poate avea o eficiență energetică de 500% (COP5), altfel spus produce de 5 ori mai multă energie decât consumă și este de 5 ori mai eficientă decât o centrală termică pe gaz, iar randamentul mediu anual este 3,5 (COP).Este bine de știut că o pompă de căldură de tip aer-apă consumă aproximativ6.500 kWh anual pentru încălzire, răcire și prepararea apei calde menajere, pentru un imobil cu o suprafață pânăîn 150 mp.
Însă, doar scăpând de facturile la gaz, economia anuală poate depăși 6.000 de lei, echivalentul unui consum anual de gaz de circa 20.000 kWh pentru încălzirea unei case de 150mp,conform unor estimări. Să nu uităm, totodată, că scăpăm și de costurile achiziției unui aparat de aer condiționat, ceea ce reprezintă o altă economie importantă.
În România, 66% dintre locuitori stau la casă și 34% în apartamente, conform datelor Eurostat (2020), iar principalele surse de încălzire sunt sobele pe lemne, urmate de centralele termice pe gaz.
Eficiența încălzirii cu sobe pe lemne este scăzută, randamentul fiind între 20—40%, în timp ce în cazul unei centrale termice pe gaz acesta ajunge la 90-108%. Instalarea unei centrale termice pe gaz, mai ales a uneia performante, pe condensare, reprezintă o îmbunătățire majoră față de utilizarea unei sobe pe lemne, dar acestea constituie o sursă de emisii poluante și expun consumatorii la costurile volatile ale gazelor naturale.
O alternativă mult mai eficientă și, în același timp, sustenabilă, pe termen mediu și lung, este să luăm căldura existentă în pământ, apă sau aer, să ridicăm temperatura și să o transferăm în casă. Asta face o pompă de căldură prin intermediul unui compresor. Un atu important este că se poate conecta la un sistem termic existent de încălzire prin pardoseală sau radiatoare.
Este adevărat că, în prezent, trecerea la pompele de căldură este îngreunată de costurile cu investiția inițială. Urmând modelul altor țări, este important ca autoritățile să ofere sprijin financiar pentru a permite consumatorilor să investească în astfel de sisteme.
În oferta companiei E.ON Energie Romania, pompele de căldură aer-apă pornesc de la aprox. 40.000 de lei (TVA inclus), iar investiția poate fi recuperată ȋn circa 6 ani, datorită economiei la facturi și duratei de viață prelungite. Totodată, compania vine în sprijinul celor care doresc un astfel de sistem, oferind posibilitatea să achite proiectul în rate fixe lunare pe o perioadă de 1, 3, 5 sau 7 ani.
Soluția E.ON Green Life constă într-un sistem de echipamente premium de ultimă generație. Sistemul este simplu de controlat prin intermediul unui termostat inteligent sau direct dintr-o aplicație dedicată pentru computer sau smartphone. E.ON este alături de clienți pe parcursul întregului proces, compania ocupându-se de la consiliere, livrarea echipamentelor, până la instalarea sistemului, punere în funcțiune și mentenanță.
Primul pas pentru cei interesați de această soluție este să acceseze www.eon.ro și să solicite o ofertă.