Dosarele necesare pentru stabilirea gradului de handicap vor putea fi depuse și online

Persoanele cu dizabilități nu vor mai fi obligate să se prezinte în fizic în fața comisiilor de evaluare din cadrul direcțiilor generale de asistență socială, acestora urmând să li se pună la dispoziție o platformă online unde vor putea depune dosarele necesare în vederea stabilirii gradului de handicap, a anunțat, duminică, la Iași, Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

„Evaluarea se va face online, persoanele cu handicap urmând să se prezinte în fața membrilor comisiei doar în cazurile în care din documente nu reiese clar gradul de handicap de care acestea suferă. Este vorba despre o platformă care va fi interconectată cu organizațiile neguvernamentale care se ocupă cu problemele persoanelor cu dizabilități, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Agenția Națională de Protecție a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități și, de asemenea, și cu alte instituții din domeniu, inclusiv Casa Națională de Pensii și Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă”, a declarat ministrul.

Marius Budăi a mai spus că deja o parte dintre persoanele cu handicap nu mai sunt obligate, în prezent, să se prezinte în fața comisiilor de evaluare, dând ca exemplu în acest sens pe cele care au suferit amputații ale membrelor.

„În anul 2019, când am avut onoarea să fie pentru prima dată ministru al Muncii, am dat un ordin prin care persoanele cu amputație dublă să nu mai fie nevoite să mai vină la comisie pentru reevaluare, o dată la doi ani, nu pentru încadrare în grad de handicap, pentru că în acest caz este nevoie ca aceste persoane să se prezinte în fizic în fața membrilor comisiilor de evaluare. Din păcate, timp de doi ani, acest demers nu a mai fost continuat, însă acum, odată cu reîntoarcerea în funcția de ministru, am scris un ordin prin care și persoanele cu o singură amputație și cele oxigeno-dependente să nu mai fie nevoite să se prezinte în fața comisiilor pentru încadrarea în grad de handicap. Odată cu introducerea acestei platforme online, tot ce însemnă reevaluare și chiar evaluare primară pentru încadrarea în grad de handicap va fi digitalizat”, a adăugat reprezentantul Guvernului.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;