Soprana Adriana Severin a devenit Cetățean de onoare al municipiului Iași

Soprana Adriana Severin, fost solist al Operei Naționale Române din lași timp de 25 ani și profesor universitar în cadrul Universității Naționale de Arte ,,George Enescu” din lași timp de 16 ani, a devenit Cetățean de onoare al municipiului Iași. Întruniți în ședință ordinară, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi, în ședința de luni, 30 mai, un proiect de hotărâre în acest sens.

Adriana Severin deține în palmares numeroase premii pentru diferite roluri, dar și pentru activitatea domniei sale ca solist și profesor. Apare pe trei discuri ale Casei de Producție Electrecord cu arii din opere, precum și în arhiva radio și de televiziune.

Absolventă a Conservatorului ieșean în anul 1957 și a cursurilor de perfecționare din anul 1974 de la Conservatorul ,,Fr. Liszt” din Weimar (Germania), soprana Adriana Severin și-a îndreptat căutările spre autoperfectionare consultând maeștri precum Constantin Stroescu, Stela Simonetti, Magda Ianculescu și Arta Florescu.

De-a lungul carierei, soprana Adriana Severin și-a făcut vocea auzită în toată luMea pornind din lași, Baia Mare, Piatra Neamt, Cluj Napoca, Timișoara, Galați, Brașov, Constanța, Bacău, Botoșani, Arad, București (dar și în numeroase sate și comune cu scopul de a aduce publicul cât mai aproape de cultură) și ajungând pînă în Germania, Armenia, Italia, Bulgaria, Israel și Iugoslavia. A cântat în mii de spectacole deținând roluri principale, alături de renumiți dirijori și soliști. Repertorii de la W. A Mozart, la Ch. Gounod, G. Bizet, G. Verdi, G. Puccini, P.I. Ceaikovski, P. Mascagni, J. Strauss, E. Kalman, D. Cuclin, AL. Zirra sau F. Barbu au fost premiere pe diferitele scene pe care soprana Adriana Severin a evoluat ca prim solist, iar în genul miniatural vocal a cântat lied din toate colțurile lumii și din toate epocile.

Opera Națională Română din lași organizează luni, 30 mai, un spectacol extraordinar intitulat ,,Gala Aniversară Adriana Severin”, pentru a onora una dintre cele mai binecunoscute personalități artistice ale teatrului liric ieșean, dar și un profesor care a format generații de artiști de valoare ai scenei romanești și internaționale.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;