Slujbă de resfințire a Monumentului Eroilor din Bucium

Joi, 2 iunie, de Ziua Eroilor, Ateneul Național din Iași va organiza slujba de resfințire a Monumentului Eroilor – Bucium. Monumentul, ridicat acum o sută de ani în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial, a fost restaurat la inițiativa Ateneului ieșean.

În ziua praznicului împărătesc al Înălțării Domnului,proclamată ca Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, Monumentul Eroilor – Bucium va fi resfințit. Ceremonia, ce va începe la ora 14, va fi oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în prezența domnului Petru Bogdan Cojocaru, Prefectul Județului Iași și a domnului Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași.

La ceremonia depunerii de coroane vor fi prezenți Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iași și Corul Marii Uniri.

„Monumentul Eroilor din Bucium a fost înălțat în 1922 în amintirea eroilor din satul Bucium, astăzi cartier al Iașului, căzuți pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial. Inițiativa construirii unui astfel de monument a aparținut generalului adjunct Dumitru Gherculescu, personalitate marcantă din România antebelică și interbelică, care s-a făcut remarcat printr-ocarieră militară de excepție. Fondurile necesare realizării acestuia s-au strâns din donații, care au fost oferite atât de oameni de cultură și politicieni, cât și de locuitori ai satului Bucium.

Monumentul este alcătuit dintr-un vultur din bronz, simbol al vitejiei,al identității naționale și al suveranității, amplasat pe un soclu de piatră. Macheta vulturului a fost realizată de artistul Ion Mateescu, fratele vitreg al poetului George Topîrceanu, cel care a sculptat busturile lui Mihai Eminescu, Barbu Delavrancea și Costache Negruzzi din Parcul Copou. Bronzul a fost turnat la Arsenalul Armatei și apoi cizelat, montat și patinat în fabrica „V.V. Rășcanu” din București.

Din anul 2015, este înscris în Lista monumentelor istorice din județul Iași, cod IS-III-m-B-04277.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;