5:14 pm - Sunday April 20, 2245

Asociația Zi de Bine Moldova organizează o tabără anti-bullying cu elevi de gimnaziu și liceu din zonele rurale

Proiectul SI(N)GUR – ANTI-BULLYING CAMP face parte din seria de proiecte desfășurate de Asociația Zi de Bine în zona Moldovei. În luna mai, Zi de Bine Moldova a organizat Caravana cu Sănătate, un serviciu medical mobil pentru oamenii aflați în dificultate din 23 de sate din județele Iași și Vaslui.

Iași, 3 iunie 2022: Zi de Bine Moldova demarează cel de-al șaselea proiect regional al cărui scop este reducerea fenomenului de bullying din zonele rurale din Moldova. Alături de Asociația Școlile Satelor Noastre, Zi de Bine Moldova își dorește să organizeze o tabără anti-bullying cu activități creative și educative pentru elevii din mediul rural din județele Suceava și Botoșani.

”Nu există cuvânt românesc pentru acest fenomen periculos din România. Dar sunt pline holurile și curțile școlilor de „A venit grasu’, uite cum arată, ahahaha”. Și de „tocilarul”, „ochelarista”, „fraieru‘ ăla nou”, „ciudatul”. Un raport al OMS spune că bullying-ul din școli plasează România pe locul 3 la nivel european la acest periculos capitol. În iunie, la #ZDBMoldova, împreună cu Școlile Satelor Noastre, ducem copiii în tabără anti-bullying. Să îi ascultăm, să îi învățăm să gestioneze relațiile din micro-universurile lor, să-i îndrumăm. Îi ducem într-un loc strașnic în vacanță, un loc în care să se simtă în siguranță. Unde fiecare dintre ei să se simtă sigur, nu singur.”, menționează Melania Medeleanu, co-fondator Asociația Zi de BINE.

Conform aceluiași raport al OMS din anul 2019, 400.000 de elevi din școlile românești sunt victime ale fenomenului de bullying. Raportat la numărul elevilor din acea perioadă, 1 din 8 elevi suferă o agresiune fizică sau psihică din partea colegilor. În același timp, rezultatele primului studiu național cu privire la bullying, lansat în 2016 de Asociația Salvați Copiii, ne arată că 73% dintre elevii români au fost martorii unei situații de bullying. Toate aceste cifre sunt destul de îngrijorătoare, mai ales din cauza impactului pe care îl are acest fenomen, atât asupra sănătății fizice, cât, mai ales, a sănătății psihice a copiilor.

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului SI(N)GUR – ANTI-BULLYING CAMP – ZDBMoldova este de 12.000 euro și este oferit de Temad și Isopan.

Sărbătoriții lunii iunie își pot dărui ziua pentru acest proiect aici: https://ziuata.galantom.ro/fundraising_pages/create?id_project=1803

”Cred că am trecut cu toții ca adulți prin episoade scurte sau mai lungi în care ne-am simțit umiliți, încolțiți sau pur și simplu rușinați. Poate ni s-a întâmplat pe stradă, la locul de muncă sau chiar în familie. Închipuiți-vă că un copil sau un tânăr are experiența asta – înmulțiți x10 trăirile voastre și veți afla cum trăiește adolescentul momentele astea. Pentru ei a apărut tabăra puterii personale, prima ediție. Un loc magic, ni-l propunem noi, de transformare, cunoaștere și vindecare. Vom lucra cu emoții, cu sinele, cu gândurile și cu o conștientizare unică în viața participanților despre ei și forța lor. Pentru că adevărata putere nu sta niciodată în agresiune. Stă în descoperire, compasiune, comunicare și conștientizare. ”, declară Anca Năstase, fondator Școlile Satelor Noastre.

Bullying-ul nu este doar un act de agresiune fizică, ci poate îmbrăca mult mai multe forme. Tabăra organizată de Asociația Zi de Bine Moldova împreună cu Școlile Satelor Noastre va avea loc în perioada 20 iunie – 2 iulie 2022 la Cabana Colții Ghimbavului din județul Argeș. Toți participanții provin din școli din județele Suceava și Botoșani și vor fi aleși în urma unui proces de selecție de către ONG-ul partener. Activitățile din tabără vor fi bazate pe instrumente de educație non-formală de tip storytelling, teatru-forum, jocuri de rol și improvizație, dar și drumeții, dans, sport, lucru în echipă, exerciții de relaxare a minții și a corpului și împuternicire personală. Trainerii taberei, coachi certificați și specialiști în comunicare, îi vor ajuta pe tineri să se descopere din mai multe perspective, să își crească valoarea de sine și stima de sine, să înțeleagă care sunt cauzele agresiunii și bullying-ului, cum să gestioneze agresiunea verbală, fizică și emoțională, cum să reacționeze și cum să integreze și să vindece aceste traume în viața lor.

Cei care doresc să susțină  suplimentar proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;