Panică la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”, după ce de la unul dintre etaje a început să iasă fum

Alertă, în această dimineață, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria”, după ce un apel la numărul de urgență 112 anunța faptul că dintr-un corp de clădire s-au semnalat degajări de fum și funingine. 50 de pacienți internați în saloane, împreună cu aparținătorii acestora, s-au autoevacuat în cel mai scurt timp într-un alt corp de clădire al spitalului. Traficul auto pe strada Vasile Lupu a fost oprit pentru câteva zeci de minute, pentru a permite accesul autospecialelor de intervenție.

La fața locului au ajuns imediat mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ale Serviciului Județean de Ambulanță. Din fericire, nu au existat victime, iar pagubele materiale înregistrate au fost minore. Potrivit primelor informații, cel mai probabil, fumul degajat provenea de la un coș de fum dezafectat. “Spitalul de Copii se află într-un amplu proces de renovare. Constructorul a dorit să evacueze funinginea dintr-un coş de fum dezafectat. Accidental a fost inversat sensul de evacuare al ventilatorului, iar funinginea a fost introdusă în camerele tehnice şi ulterior în spaţiile comune. Nu a fost incendiu. Nu au fost victime care să fie asistate medical. Nu au fost persoane intoxicate. La ultimul etaj nu au fost persoane evacuate. S-a intrat în saloane pentru a calma copii şi aparţinătorii care erau internaţi, cât şi cadrele medicale. S-au autoevacuat 50 de copii şi 150 de adulţi”, a declarat Georgică Onofreiasa, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași.

“În această dimineață, la Spitalul pentru Copii din Iași, aflat în subordinea Consiliului Județean, au fost semnalate degajări de fum și funingine pe mai multe etaje ale unității. Personalul medical a apelat imediat 112, iar la fața locului au ajuns mai multe autospeciale de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Iași.” În jurul orei 9 au fost semnalate degajări de fum și funingine din spațiul tehnic către parter, etajele 1, 2, 3 și 4, degajări care în 10 minute s-au estompat. Imediat, conform protocolului, o asistentă de pe sectorul tampon-Covid a sunat la 112. Au fost evacuați, în siguranță, toți pacienții și aparținătorii din saloanele din proximitatea zonei de degajare. Pompierii sosiți imediat după solicitare nu au găsit nicio flacără deschisă în sectorul activității medicale, a precizat Alina Belu, managerul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria”.

Consiliul Județean Iași, instituție în a cărei subordine se află Spitalul Clinic de Copii Sfânta Maria, a emis un comunicat de presă în urma incidentului produs în această dimineață, în care precizează că situația se află sub control, nicio persoană neavând de suferit ca urmare a fumului degajat la etajul unu al clădirii..

”Am fost permanent în legatură cu managerul spitalului, care ne-a asigurat că nu a existat o situație de pericol pentru pacienți și personalul medical. Am cerut un punct de vedere de la constructorul care se ocupă de reabilitarea spitalului, întrucât sunt indicii că situația ar fi fost provocată în zona în care se efectuau lucrări. Existența unui şantier simultan cu activitatea medicală este o provocare, dar trebuie să evităm apariția unor astfel de situații pe viitor. Siguranța pacienților şi a personalului medical este prioritară”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;