În cursul acestei săptămâni vor demara lucrările de reabilitare și modernizare a esplanadei din fața Teatrului Național “Vasile Alecsandri”, investiție în valoare de 18 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de la bugetul local. Lucrările vor fi executate de SC Conest SA și vor dura aproximativ un an. Primarul Mihai Chirica a anunțat că proiectul de reabilitare a esplanadei nu include și amenajarea unei parcări în zonă, perimetrul respectiv urmând să devină unul exclusiv pietonal.
„Nu va exista nicio parcare în zonă, pentru că nu este necesar să ne deplasăm cu mașina în această zonă. Va trebui să ne obișnuim să ne lăsăm mașinile mai departe de zona centrală a orașului, va trebui să reinventăm mersul pe jos, nu neapărat cu pantofi cu tocuri – și aici să mă ierte doamnele, pentru că este nevoie și de tocuri, dar numai atunci când trebuie. Deocamdată există parcarea din fața Teatrului Național. De aceea, nu cred că trebuie să transformăm această zonă într-o zonă cu aflux de vehicule. Prin urmare, în zona respectivă vom promova mersul pe jos, mersul cu bicicleta și alte forme de transport prietenos cu mediul, în niciun caz mersul cu automobilul”.
De asemenea, a mai afirmat edilul, proiectul nu prevede tăierea arborilor masivi din zonă, ci doar o toaletare a a vegetației.
“Nu vom renunța la nici unul dintre aliniamentele de arbori masivi. Prin urmare, aliniamentul I.C. Brătianu, aliniamentul dinspre Căminul Sfântul Nicolae și arborii masivi, atât castani, cât și platani, vor rămâne și vor face parte din amenajarea peisagistică a acestui ansamblu. Se va renunța numai la vegetația pitică, o parte din aceasta fiind deja bolnavă, dar și la cea îmbătrânită, cum este tuia. Acestea vor fi înlocuite cu arbori ornamentali”, a precizat primarul.
În altă ordine de idei, primarul Mihai Chirica a spus că, în ceea ce privește proiectul de reabilitare și modernizare a Pieței Unirii, acesta va fi demarat după finalizarea lucrărilor de pe esplanada din fața Teatrului Național.
“Nu aș vrea să avem două șantiere, unul lângă altul, în același timp, pentru ca lumea să aibă totuși un loc unde să se relaxeze. De aceea, am propus să ne apucăm mai întâi de șantierul din fața Teatrului Național și abia după aceea, când aici lucrările vor fi pe terminate, să deschidem și șantierul din Piața Unirii. Aici vom păstra tema care a făcut obiectul unui concurs de arhitectură din anii 60, pentru că este o temă frumoasă. Va trebui să păstrăm toate mozaicurile, care și ele sunt foarte frumoase, va trebui să scoatem celelalte mozaicuri , cele artificiale, care nu arată bine, urmând să le înlocuim cu piatră natural, va trebui să protejăm statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și, de asemenea, să asigurăm spațiul necesar organizării unor manifestări dintre cele mai diverse în perimetrul respective, a precizat edilul.