Sute de polițiști, jandarmi și pompieri, mobilizați pentru păstrarea liniștii și ordinii publice în mini-vacanța de Rusalii

Sute de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), respectiv poilițiști, polițiști de frontieră, jandarmi și pompieri, vor asigura la nivelul județului Iași păstrarea liniștii și ordinii publice pe perioada Sărbătorii Rusaliilor.

”Chiar dacă urmează o perioadă cu mai multe zile libere, angajații Ministerului Afacerilor Interne din județul Iași vor fi la datorie 24 de ore din 24. La nivelul fiecărei instituții MAI au fost dispuse măsuri astfel încât ieșenii să își poată petrece minivacanța de Rusalii în siguranță”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului, poliţiştii ieşeni vor fi la datorie în mini-vacanța de Rusalii și vor lua măsuri pentru siguranța cetățenilor și fluidizarea traficului rutier. În această perioadă, zilnic, peste 150 de polițiști ieșeni vor fi la datorie și vor acționa, pentru siguranța cetățenilor și menținerea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică. În teren vor fi polițiști de la ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigare a criminalităţii economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, criminalistică, iar în cazul unor situații deosebite, luptătorii de la acțiuni speciale sunt pregătiți să intervină.

Totodată, mai multe echipaje de jandarmi ieșeni vor desfășura activități de asigurare a ordinii la o serie de manifestări organizate în spațiul public şi la care participă un număr mare de persoane. Jandarmii ieșeni se vor afla în misiune la manifestările prilejuite de sărbătorirea zilelor mai multor comune din jud. Iași, dar și de sărbătorirea Rusaliilor. Astfel, jandarmii vor asigura ordinea publică la manifestările cultural-artistice sau religioase din comunele Ciurea, Gorban, Butea, Miroslovești, Moșna și Răchiteni. O altă manifestarea culturală la care se va asigura ordinea publică în perioada 10-12 iunie este „Cucuteni Jazz Fest”. Se continuă misiunile de menținere a ordinii publice în cooperare cu Poliția, atât în mediul urban, cât și rural.

La rândul lor, polițiștii de frontieră vor acționa alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă. Din experienţa anilor anteriori, este preconizată o creştere a valorilor de trafic în punctele importante de trecere a frontierei, sens in care, în funcţie de dinamica traficului, vor fi dispuse măsuri pentru suplimentarea arterelor de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, respectiv suplimentarea personalului. Tot pentru fluidizarea traficului la granița de est, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi vor menține permanent legătura cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova, în vederea dispunerii unor măsuri comune.

O situație aparte se înregistrează în ceea ce privește traficul de mărfuri, deoarece în această perioadă se constată o creştere a numărului mijloacelor de transport marfă, în mod special la graniţa cu Republica Moldova. Menţionăm că, timpul pentru efectuarea controlului documentelor de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor se păstrează în media de 5 minute/camion, iar în această perioadă, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei deschise pentru astfel de mijloace de transport. Având în vedere că graniţa cu Republica Moldova reprezintă frontiera externă a Uniunii Europene, la acești timpi se mai adaugă și cei necesari efectuării controlului celorlalte autorități.

„Având în vedere faptul că, în mini-vacanța ce urmează este preconizat un aflux mare de persoane, atât în  unitățile turistice, cât și în zonele de agrement și biserici, riscul de apariție a evenimentelor care pot genera situații de urgență, devine crescut. Astfel, în acest sfârșit de săptămână, zilnic, peste 140 de pompieri ieșeni vor fi la datorie în permanență, pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții, cu 67 de autospeciale și mijloace de intervenție”, se mai arată în comunicatul remis redacției de Instituția Prefectului Județului Iași.

Totodată, având în vedere faptul că începând de vineri după amiază și până duminică seara se află în vigoare o atenționare meteorologică de cod galben de precipitații abundente și instabilitate atmosferică, în cazul în care vor fi înregistrate efecte generate de fenomenele meteorologice, salvatorii ieșeni sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației și a administrației publice locale.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;