“Eminescu să ne judece!”, eveniment extraordinar organizat în Parcul Copou de Casa de Cultură a Municipiului

Cu prilejul împlinirii a 133 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului Mihai Eminescu, Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului organizează miercuri, 15 iunie, în Parcul Copou, începând cu ora 10.00, evenimentul extraordinar „Eminescu să ne judece!”. Manifestarea va debuta cu ceremonia de depunere de coroane de flori la bustul poetului, acțiune la care vor participa reprezentanţii administraţiei locale, cei ai societăţii civile, precum şi reprezentanţii instituţiilor de cultură şi de învăţământ. În continuare va avea loc un spectacol de muzică şi poezie, susţinut de cantautorul Cristi Lazăr-Lăută şi actorii Doru Aftanasiu, Laura Bilic, Georgeta Burdujan, Radu Homiceanu şi Cosmin Maxim. Evenimentul va fi moderat de poetul Adi Cristi, managerul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi.

În data de 15 iunie 1889 a încetat din viață, la doar 39 de ani, cel considerat de critici „Luceafărul poeziei românești”, poetul Mihai Eminescu. Născut Mihail Eminovici, poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii din România.

Mihai Eminescu s-a stins din viaţă la 15 iunie 1889, după ce la începutul anului boala sa devenise tot mai violentă, şi a fost înmormântat sub „teiul sfânt” din cimitirul Bellu, Bucureşti: „Astfel se stinse … cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale” spune despre moartea poetului, criticul şi istoricul literar George Călinescu.

Manuscrisele lui Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14 mii de file, au fost dăruite de Titu Maiorescu în 1902 Academiei Române, iar în 1948 Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;