Mihai Eminescu, comemorat în Parcul Copou, la împlinirea a 133 de ani de la trecerea în neființă

Cu prilejul împlinirii a 133 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu, în Parcul Copou a avut loc miercuri, 15 iunie, evenimentul extraordinar intitulat „Eminescu să ne judece!”, organziat de Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului.

Manifestarea, la care au participat, alături de oficialitățile locale, reprezentanți ai Garnizoanei Iași, membri ai Uniunii Scriitorilor din România – filiala Iași, cadre didactice însoțite de elevi de la scolile din municipiu, precum și un public numeros, a inclus o depunere de coroane de flori la bustul poetului, urmat de un moment artistic de muzică și poezie, susţinut de cantautorul Cristi Lazăr-Lăută şi actorii Doru Aftanasiu, Laura Bilic, Georgeta Burdujan, Radu Homiceanu şi Cosmin Maxim. Evenimentul a fost moderat de poetul Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului.

“Comemorăm astăzi 133 de ani de la moartea celui mai mare poet român. Dar mi se pare profund greșit să pronunțăm cuvântul „moarte” când vorbim de Eminescu… Pentru mine, Mihai Eminescu este mai viu ca oricând, iar opera sa, nemuritoare! Dar dacă poeziile sale ne încântă și azi prin muzicalitate și sublim, articolele sale de presă ne întristează prin actualitatea lor dureroasă. Cu 150 de ani în urmă, poetul deplângea ruptura uriașă dintre clasa conducătoare și popor, criticând aprig demagogia, lăcomia și lipsa de scrupule a politicienilor. Din fericire, Eminescu vedea în cultură adevărata salvare, fiind convins că, indiferent de vitregia vremurilor, cultura ne va uni întotdeauna, fiindcă ne oferă, de mii de ani, valori, modele, eroi și povești nepieritoare. Cultura este o operă colectivă, la care participă toate generațiile, dincolo de spațiu și timp, iar noi, ieșenii, trebuie să fim mândri că trăim chiar în Capitala Culturii! La final, repet un îndemn: să nu ne aducem aminte de Mihai Eminescu doar de două ori pe an, pe 15 ianuarie și pe 15 iunie, ci să îl avem mereu în minte și în inimă pe omul deplin al culturii românești care s-a identificat total cu sufletul țării sale. Un geniu este întotdeauna conștiința nepieritoare a neamului său!”, se arată în mesajul postat de primarul Mihai Chirica pe contul personal de socializare, la împlinireaa 133 de ani de la moartea poetului-nepereche.

Mihai Eminescu s-a stins din viaţă la 15 iunie 1889, după ce la începutul anului boala sa devenise tot mai violentă, şi a fost înmormântat sub „teiul sfânt” din cimitirul Bellu, Bucureşti: „Astfel se stinse … cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale”, spunea despre moartea poetului, criticul şi istoricul literar George Călinescu.

Manuscrisele poetului, care numără 46 de volume, respectiv aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite de Titu Maiorescu în 1902 Academiei Române, iar în 1948 Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;