Luni, 4 iulie, a început sesiunea de admitere la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, atât la studiile de licență cât și la masterat și doctorat.
În total, în sesiunea din această vară, la admiterea de la Universitatea Tehnică din Iași sunt disponibile 6.500 de locuri, cele mai multe la licență – 2.500 la buget și 1.150 la taxă.
La toate facultățile, admiterea se face pe bază de dosar și medie obținută la Bacalaureat. Excepție fac Facultățile de Arhitectură, unde proba scrisă va avea loc pe 9 iulie, și la Automatizări și Calculatoare, unde admiterea se va desfășura la 19 iulie.
Situația finală a repartizărilor la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va fi afișată pe 28 iulie.
Noutatea la admiterea din acest an o reprezintă faptul că, dacă un candidat va completa la înscriere toate domeniile de la trei facultăți, acesta va plăti o singură taxă și va depune un singur dosar.
“În acest an, avem o procedură de admitere care include o serie de modificări, mă refer aici la procedura de admitere pentru studiile de licență, modificări care vin în sprijinul candidaților, în sensul că pentru a limita, să spunem, nehotărârea candidaților, am decis ca cu o singură taxă, acesta să se poată înscrie la trei facultăți, iar dacă apoi candidatul dorește să se înscrie și la celelalte opt facultăți ale universității, acesta să mai plătească o singură taxă. Din experiența noastră trecută, am observat că, întotdeauna, candidații se opresc la a doua, maxim la a treia opțiune pe care au bifat-o, deci practic ei bifează – pentru că au posibilitatea – toate opțiune care sunt oferite de universitate, însă nu doresc să urmeze mai mult de o a treia opțiune”, a declarat prof. univ. dr. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”.
În altă ordine de idei, acesta a anunțat că, față de anul trecut, în acest an, Universitatea Tehnică a primit de la Ministerul Educației mai multe locuri pentru românii din Republica Moldova și Ucraina.
„Este vorba despre 350 de locuri bugetate la studiile de licență (față de 290 anul trecut) și 90 de locuri bugetate la studiile de masterat (față de 70 anul trecut). Această creștere a numărului de locuri este justificată și de faptul că, începând de acum un an sau doi, universitatea noastră a devenit mult mai atractivă pentru românii din Ucraina și Republica Moldova”, a explicat prof. univ. dr. Dan Cașcaval.