Seceta face ravagii în județul Iași. Autoritățile locale sunt în alertă

Temperaturile foarte ridicate din ultima perioadă au condus la o creștere a consumului de apă, lucru care a determinat apariția unor sincope în asigurarea serviciului de alimentare cu apă.

Având în vedere această situație, prefectul Bogdan Cojocaru a convocat marți, 5 iulie, la sediul Instituției Prefectului Județului Iași, o întâlnire cu reprezentanții SC ApaVital SA, Consiliul Județean, RA Apele Române, Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Direcției Județene pentru Agricultură și ARSACIS, pentru a discuta despre situația alimentării cu apă potabilă în județul Iași.

„Prioritatea noastră trebuie să fie asigurarea apei către populație, mai ales în condiții de temperatură ridicate. Este și o situație de sănătate publică. La fel de adevărat însă este că sunt mari probleme cauzate de secetă în ceea ce privește cantitatea de apă disponibilă. În 17 unități administrativ-teritoriale din județ existau astăzi (marți, 5 iulie – n.r.) restricții în alimentare. Datele sunt actualizate periodic pe site-ul ApaVital. O situație deosebită se întâlnește în zona Bivolari, unde sursa de apă este în județul Botoșani și operatorul din județul vecin a comunicat ca poate livra apă doar din două în două zile”, a declarat prefectul Bogdan Cojocaru.

Conform reprezentanților SC ApaVital SA, în aceste zile s-au înregistrat consumuri record de apă din sistem. Astfel, în localitățile din Zona Metropolitană Iași (ZMI), față de un consum de 90.000 metri cubi pe zi, s-a ajuns și la 113.000 de metri cubi. La Bârnova, de exemplu, de la 800 mc pe zi, luni s-a înregistrat un consum de 1.900 mc. În orele de vârf, consumul pe zona Bârnova a crescut de patru ori.

”Coroborat cu lipsa de precipitații au rezultat sincope majore în unele localități. Facem un apel la un consum responsabil pana se refac rezervele de apă. Cei de la ApaVital au dat și câteva exemple în care cetățeni își umpleau piscinele, udau gazonul, udau în gradină, deși situația este una destul de dificilă. Oficialii companiei de apă au mai spus că deocamdată în zonele urbane nu sunt probleme. Ele pot să apară punctual, în special în zona de Nord-Est a județului. Sunt oameni bătrâni care spun că nu au văzut astfel probleme la acumulările de apă din județ. Având în vedere că în ultimii ani seceta a provocat probleme aproape în fiecare vară, am stabilit împreună cu reprezentanții tuturor instituțiilor prezente ca ApaVital să prezinte soluții, inclusiv pe termen lung, iar implementarea lor să fie monitorizată trimestrial”, a precizat prefectul Bogdan Cojocaru.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;